A munkaerőhiány jó dolog

2018. július 2. 14:13

Jeff Spross
The Week
Az újságírók rossz szokása, hogy a migrációt a munkaerőhiány megoldásaként tüntetik fel.

„A munkaerőhiány azért kellemetlen, mert végül rákényszeríti a tulajdonosokat, hogy több bérrel vonzzák be a munkaerőt. Egyszerű kereslet-kínálat: ha egy erőforrásból kevés van a vállalatok igényeihez viszonyítva, akkor az ár emelkedik. A cégeknek talán béreket kell emelniük. Talán a juttatásokat kell növelniük. Esetleg többet kell költeniük képzésekre. Lehet, hogy javítaniuk kell a termelékenységüket és a hatékonyságukat.

Figyelemre méltó, mennyire nem hajlandóak a vállalatok tulajdonosai elismerni ezt. Mindenféle lehetséges megoldásokat keresnek a munkaerőhiányra a munkaórák növelésétől a robotizáción át az iskolákkal való képzési együttműködésekig. De egyszerűen lenyelni a keserű pirulát és magasabb órabért fizetni – ez a megoldás ritkán kerül elő.

Gyakran adottnak veszik, hogy a bérek nem emelkedhetnek és hogy egyes munkakörökben mindig alacsony béreknek kell lenniük. »Vannak olyan nemkívánatos, alacsonyan fizetett állások, amelyeket a legtöbb amerikai nem kíván vállalni« mondta a New York Timesnak Ray Wiley fejvadász, aki azzal foglalkozik, hogy elhelyezze a munkapiacon a menekülteket és bevándorlókat. »A munkahelyek messzi, eldugott helyeken vannak« – folytatta a lap. »A munka alacsonyan fizetett és kellemetlen; az USA-ban születettek és különösen a fehér férfiak általában nem érdeklődnek e pozíciók iránt«.

Vegyük észre a tulajdonosok pártján álló és munkaerőellenes fogalmazásmódot: a fizetés annyi, amennyi.

Még csak nem is említik meg, hogy a fizetés akár változhatna is.

Azok a dolgozók, akik nem fogadják el az ajánlatot, ésszerűtlenül tesznek és talán még lusták is.

Az újságírók rossz szokása, hogy a migrációt a munkaerőhiány megoldásaként tüntetik fel. Kétségtelen, hogy a szándék jó, hiszen azt igyekeznek elmagyarázni, hogy a migránsokhoz és a menekültekhez való pozitív hozzáállás akár még segítheti is a gazdaságot. De ez az érvelés hozzájárul ahhoz a gondolathoz, hogy mindannyiunknak örökre meg kell elégedni az alacsony bérekkel és implicit módon úgy tekint a migrációra, amellyel a béreket alacsonyan lehet tartani. Lebecsüli a migránsokat is, hiszen eszerint ők csak azért jobbak, mert nem okoznak kényelmetlenséget a munkáltatónak jobb fizetést vagy munkafeltételeket kérve.

Ez csak egy példa. De a lényeg sokkal általánosabb: az amerikai cégek láthatóan azt gondolják, hogy jogosultak az olcsó és a lehető legegyszerűbben megszerezhető munkaerőre.

Talán azért gondolják ezt, mert ezt szokták meg.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért nem, mert sokféle munkanélküliség létezik, és a legtöbb délinek esze ágában sincs elköltöznie máshová vagy nincs is valójában rászorulva. Gyakran van valami be nem jelentett munkája, pincérkedik valahol, füvet nyír, kutyát sétáltat stb., csak a laza szabályozás miatt meg tudja tenni, hogy felnyalja a munkanélküli segélyt is mellé és kivárja, amíg megtalálja a kívánt állás, ami hosszabb távon is jó. Így ellébecol néhány évet, de azért esze ágában sincs elmennie favágónak Svédországba vagy betanított segédkőművesnek Lengyelországba. Egy vietnami odahaza éhen hal, ha ugyanezt megpróbálja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés