Árvízveszély

A klímaváltozás bóvlivá teszi a part menti ingatlanokat

2018. június 20. 9:13

Noah Smith
Bloomberg
A gazdag vevők hajlandók prémiumot fizetni azért, hogy megmeneküljenek az árvízveszélytől.

„Új kutatások igazolják, hogy a klímaváltozás veszélye már megjelenik az árakban. Asaf Bernstein, Matthew Gustafson és Ryan Lewis tanulmánya megmutatja, hogy a 0-6 láb vízszint-emelkedésnek kitett házakat hét százalékkal olcsóbban adják, mint a strandtól azonos távolságra lévő, de az emelkedéssel nem veszélyeztetett ingatlanokat. Ők 2007 és 2016 közötti adatokat elemeztek, még a Harvey hurrikán előtti időszakból. Azt is megerősítik, hogy az árcsökkenés nagyobb olyan helyeken, ahol az emberek bevallásuk szerint jobban aggódnak a klímaváltozás miatt.

Egy másik tanulmány Jesse Keenan, Thomas Hill és Anurag Gumber környezetkutatóktól hasonlóra mutat rá. Miami-Dade megyére fókuszálva arra jutottak, hogy a magasabban fekvő helyeken az ingatlanárak gyorsabban növekednek, mint az alacsonyabb területeken. Ez összhangban van az elmélettel, hogy a gazdag vevők hajlandók prémiumot fizetni azért, hogy megmeneküljenek az árvízveszélytől. A magas területeknek más előnye is lehet, például az alacsonyabb bűnözési statisztika – de ez Miamiban egyébként is alacsony, ezért kevésbé meggyőző magyarázat.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Még ez sem biztos, hogy a hurrikánok gyakorisága növekedett.

Ami biztos, hogy a hurrikánoknak kitett parti panorámás területek kapzsi és oktalan beépípítése gyakoribb mint 100 évvel ezelőtt. A 80-as évek óta rengeteg ember volt olyan naív, hogy a gyorsan felhúzott csili-vili üdülő- és lakóparkokban vett ingatlant. Most csodálkoznak.

Válaszok:
kalotaszeg | 2018. szeptember 13. 17:09

Mint ahogy Európában is a régi folyómenti árterületek megalomán beépítésének köszönhetjük, hogy minden árvíz egyben emberi és személyes tragédia.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés