Az innovációk megkerülik a főáramú közgazdaságtant

2018. június 20. 9:14

Mohamed A. El-Erian
Bloomberg
A közgazdaságtan nem elemzi behatóan a pénzügyi interakciókat és nem akarja megengedni annak lehetőségét, hogy a pénzügyi szektor reálgazdaságtól való elválása káros lehet a gazdaságra.

„Íme néhány ok, amiért a főáramú közgazdaságtan éleslátása és előrejelző képessége elhomályosul:

  • A túlzottan egyszerűsítő feltevések, köztük azok, amelyek a való világban megfigyelhető viselkedéseket és interakciókat mellőzik azért, hogy tudományosabbnak tűnő modelleket alkossanak. Emiatt a tudomány túlzottan támaszkodik a rendkívül absztrakt becslési technikákra és megközelítésekre.
  • A közgazdaságtan nem elemzi behatóan a pénzügyi interakciókat és nem akarja megengedni annak lehetőségét, hogy a pénzügyi szektor reálgazdaságtól való elválása káros lehet a gazdaságra.
  • A közgazdaságtan szegényesen és vonakodva épít a viselkedési tudományok fontos eredményeire és tétovázik, amikor több szakterületre is építő megközelítéseket kellene fejlesztenie.
  • Durván leegyszerűsíti a bizonytalanság szerepét is és azt, hogy a bizonytalanság miként hat a gazdasági kapcsolatokra.
  • A közgazdaságtan túlhangsúlyozza az egyensúlyi feltételeket és az átlaghoz történő visszatérést, ami rontja az átmenetek, a strukturális változások és fordulópontok megértését.”

 

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés