Gyermekvállalás

Nem a diszkrimináció az oka a férfi-női béregyenlőtlenségnek

2018. június 5. 17:37

A nők a legtöbb országban átlagosan alacsonyabb fizetésért dolgoznak, mint a férfiak. A ténnyel kevesen vitáznak, a miértekkel annál inkább. Egy új tanulmány dán adatokat elemezve arra jutott, hogy nem diszkriminációról van szó.

Henrik Kleven, a Princetoni Egyetem közgazdászának új elemzése megerősíti azokat a kutatásokat, amelyek szerint a gyermekvállalás okozza a férfiak és a nők közötti bérkülönbséget. Az alábbi ábrán látható is, hogy a nők fizetése a gyermek születésének pillanatában csökken, a férfiaké viszont nem.

Ha gyermekkel rendelkező és gyermektelen nőket hasonlítunk össze, akkor szintén azt láthatjuk, hogy a gyermekvállalás visszaveti a bérnövekedés ütemét.

Végül, a férfiak esetében a különbség nem létezik: ők gyermekkel és gyermektelenül is közel ugyanolyan fizetésért dolgozhatnak. 

Ha tehát a diszkriminációt az új kutatás alapján kizárhattuk, már csak azt a kérdést kell megválaszolni, hogy miért létezik ez az „anyasági büntetés” még Dániában is.

Mert a kutatás szerint a férfiak és nők közötti bérkülönbség meglepő módon még a rendkívül családbarát Dániában sem tűnik el.

Sőt: Dániában majdnem akkora, mint az USA-ban, pedig ott nem jár fizetett szülési szabadság. 

Az elemzés szerzője szerint ez azért van így, mert Dániában továbbra is a nők mennek elsősorban gyermekgondozási szabadságra, függetlenül attól, hogy a kormány hogyan támogatja a férfiak otthonmaradását. Bár a férfiak is élhetnének a lehetőséggel, még az állami támogató politika ellenére is csak tíz százalékuk tesz így a friss adatok szerint.

Az egyik magyarázat szerint ennek oka a társadalmi normák hatása, így végül inkább a nők esnek ki a munkapiacról a gyermekükkel hosszabb távon, ez a kimaradás pedig a fizetésükben is meglátszik. Valószínűleg nem arról van szó, hogy a társadalom általában nem hisz a nők teljesítményében és alulértékeli azt.

Egy másik elmélet úgy tartja, hogy nem a társadalom elvárásai és nyomása miatt maradnak otthon a nők, hanem azért, mert a nők és a férfiak preferenciái valamilyen (például biológiai) okból eltérnek egymástól. Így lehetséges, hogy a nők több időt szeretnének gyermekükkel tölteni, mint a férfiak.

A bejegyzés trackback címe: https://makronom.mandiner.hu/trackback/31361

Ajánljuk még a témában