Nullás költségvetés

Domokos: Már 2019-re nullszaldós költségvetést kell kialakítani, mert globális válság jöhet

2018. június 5. 18:20
A kormánynak már a jövő évi költségvetés kialakításánál arra kell törekednie, hogy az állami bevételek fedezzék a kiadásokat, hiszen a nullszaldós költségvetés hozzájárul a befektetői bizalom további erősödéséhez és az állam pénzügyi mozgásterének növekedéséhez. Mindezek azért fontosak, mert krízis idején pozitívan befolyásolhatják a magyar gazdaság teljesítőképességét – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Magyar Időknek.

A lap keddi számában a számvevőszék elnöke arról beszélt, hogy Magyarországnak vélhetően a közeli időszakban globális válsággal kell szembenéznie. Kijelentését azzal indokolta, hogy az Egyesült Államok most indította el nemzetközi vámháborúját, Nagy-Britannia hamarosan elhagyja az Európai Uniót, valamint Dél-Amerikában is gazdasági nehézségek ütötték fel a fejüket.

Domokos László közölte, Magyarországnak fel kell készülnie egy estleges nemzetközi krízisre, ehhez pedig rugalmassá kell tenni a kormányzati rendszereket, hogy az állam azonnal reagálni tudjon a hirtelen jött változásokra. Példaként említette: „ha az állam azt látja, hogy a gazdaság valamely területén a magánszereplők megrendelései is kellő forgalmat, túlkínálatot idéznek elő, akkor onnan vonuljon ki és csak a magánszereplők eltűnése után jelenjen meg érdemben újra.” Az ÁSZ elnöke szerint most ilyen terület az építőipar.

Kiemelte, a munkaerőpiac, a rugalmasság a válságra felkészülés szempontjából alapvető jelentőségű. Domokos László szerint eljött az ideje, hogy a foglalkoztatáspolitika kilépjen eddig megszokott keretei közül, és több ­toleranciát tanúsítson a munkavállalók iránt. A számvevőszék elnöke úgy véli, olyan munkakultúrának kell az országban elterjednie, ami alkalmas többek között a diákok, a nyugdíjasok, a kismamák és a mozgássérültek munkaerőpiaci bevonására. Ehhez pedig olyan foglalkoztatási formákra van szükség, mint a távmunka, részmunkaidő. 

Az ÁSZ elnöke a felkészülés elemeként említette még az adócsökkentést, ezen belül kiemelte a hatéves adó és bérmegállapodás jelentőségét, amelynek következtében az állam mérsékli a munkaadó vállalkozások adóját. Felhívta a figyelmet a személyi jövedelemadó kérdésére is, amelynek a kulcsát Domokos László szerint minél előbb 9 százalékra kell mérsékelni a jelenlegi 15 százalékról.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy az általános forgalmi adóban (áfa) nem érdemes nagy változtatásokat végrehajtani, hiszen az áfa mérséklése nem hagy pénzt a lakosságnál, viszont azonnali kiesést jelent az államkasszának. A számvevőszék elnöke az áfa esetében arra helyezte a hangsúlyt, hogy az adóhivatal minden érintettől beszedje ezt a közterhet. A fekete gazdaság visszaszorítására szolgál az online pénztárgépek rendszere, a közúti szállítmányozás elektronikus ellenőrzése és az online számlázás, amely nyáron indul.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az áfacsökkentést lazán lenyelik a kereskedők"

Ez nincs így, vagy csak látszólag van így, Hosszabb távon a lakosság az AFA csökketéssel csakis jól jár, még akkor is ha első menetben az AFA csökkenés egy részét a kereskedők valóban lenyelik, Mert utána a kereskedők általában hosszabb ideig tudják tartani stabilan az árakat, és azokat csak akkor emelik, ha a konkurencia is emel. (csökken az áremelési kényszer) Ahol pedig nagyon erős a konkurencia, ot tuti, hogy csökkennek az árak szinte azonnal az AFA csökkenés nyomán.

Ha ez sikerul... Azzal Orban bevonul a tortenelemkonyvekbe!
Utoljara Rakosi alatt volt szufficites a koltsegvetes, azota senki se tudta megcsinalni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés