A gyermekek számától is függjön a nyugdíj

2018. május 31. 9:24

Botos Katalin
Növekedés
A felnevelt gyermekek számát is figyelembe vennék a nyugdíj megállapításánál.

„A demográfiai folyamatok azonban aggasztóak abban a tekintetben, hogy kevés gyermek születik, illetve hogy sokan külföldön keresik a boldogulást.

A Ratkó-generáció kifutásával valóban csökken a befizetők létszáma, amely aggodalomra ad okot. Erre döbbent rá a kormány, amikor családbarát szociálpolitikát hirdetett meg. Nem egyszerű azonban ezen a területen eredményt elérni. Ezért arra kell készülni, hogy a büdzsé egyéb bevételeiből kell majd pótolni az úgynevezett nyugdíjkasszát, amíg a demográfiai folyamatok kedvezően nem alakulnak. Nehéz döntés azonban, hogy honnan vegyenek el. Úgy gondolom, az általunk kidolgozott elképzelés – amely szerint a felnevelt gyermekek számát is figyelembe vennék a nyugdíj megállapításánál – hosszú távon mindkét problémát megoldaná.

Egyrészt a gyermekszám emelésére ösztönözné a családokat, másrészt az ennek eredményeként növekvő számú aktív dolgozó befizetései kellő nagyságúak lennének ahhoz, hogy gond nélkül tudják utalni az aktuális nyugdíjakat a jövőben. Azt azonban ki kell emelni, hogy a gyermekszám növeléséhez nem elegendő a jövőbeni finanszírozás, vagyis a nyugdíjban elismerni a gyermeknevelés költségeit. 

A mindennapi élethez is támogatást kell adnia az államnak, mert anélkül ma nem élhet minőségi életet egy többgyermekes család. A számítások azt mutatják, hogy a gyermeknevelés költségeinek 50-55 százaléka még mindig a családok vállát nyomja, a jelenlegi családtámogatási rendszer csak kisebbik részét fedezi a kiadásoknak, és akkor még nem beszéltünk az otthoni munkáról.

Mostanában több kormányzati megnyilvánulás is arról szólt, hogy gondolkodnak a Népesedési Kerekasztal által felkarolt javaslaton.

Reményeim szerint a nyugdíjrendszer átalakítására belátható időn belül sor kerülhet, s annak során figyelembe veszik a lassan harminc éve hangoztatott javaslatunkat, azaz a havi járandóság kiszámításánál számításba veszik a család által nevelt, tanittatott gyermekeket.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 101 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyetértek, a nyugdíjrendszert oly módon kell megreformálni, hogy az reagálni tudjon korunk egyik legnagyobb kihívására, a demográfiai problémákra.
Ez már nem 1978....itt az idő áthozni a nyugdíjrendszert abból a korból 2018-ba.

Ezek nyilván részletkérdések, amik majd a kivitelezés szakaszában felmerülnek lásd a CSOK-ot sem kizárólag cigányok igénylik, sőt, hiába népes a család...meg lesz oldva, okosba.

Először jussunk el addig a felismerésig, hogy a nyugdíjrendszert haladéktalanul át kell alakítani oly módon, hogy az reagál a XXI. század egyik (számunkra) legkomolyabb kihívására, és alárendelődik a népesedési politikának.

"Egyrészt a gyermekszám emelésére ösztönözné a családokat"

Az egész elképzelés alapja, hogy ez a reform hatásos ösztönző lenne. Ez azonban számámra kérdéses. Egy (érthető módon kicsit bizonytalannak tűnő) jövőbeni ígérvény valóban érezhetően megemelné a gyermekvállalási kedvet? Ezt jobban kellene látnunk.
Azzal viszont egyetértek, hogy akár hat, akár nem, végső soron - ahogy most látszik - majd 25-30 év múlva is csak azt a pénzt osztják szét, ami éppen beérkezik az adófizetőktől, itt csak a konkrét elosztási kulcs változhat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában