CIB: Tavaly nagyon erős évet zárt a magyar gazdaság, idén is 4 százalékot közelítő növekedés várható

2018. május 25. 21:14

Az idén négy százalékot közelítő gazdasági növekedéssel, három százalék alatti inflációval és laza monetáris politikával számolnak a CIB Bank elemzői – mondta Trippon Mariann, a pénzintézet vezető elemzője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. A bank előrejelzése szerint a pénzromlás üteme idén éves átlagban 2,3 százalék lesz, ami 2018 végére felmehet 2,7 százalékra.

2018. május 25. 21:14
null

Kiemelte: tavaly nagyon erős évet zárt a magyar gazdaság, idén folytatódhat a növekedés, amelyet változatlanul a belső kereslet ösztönöz majd. A háztartások fogyasztása tovább bővül, illetve a növekedéshez nagyban hozzájárulhatnak az európai uniós források is – tette hozzá.

Elmondta: a lakosság hitelfelvételi kedve erősödik, de a háztartások GDP-arányos eladósodottsága még alacsony, és „kordában tartják” a jegybank által korábban bevezetett adósságfék-szabályok is.

Trippon Mariann rámutatott: nem zárható ki a monetáris eszköztár további átalakítása sem. A forint várhatóan folytatja a határozott irány nélküli ingadozást az euróval szemben a 305-315-ös sávban – fűzte hozzá a vezető elemző.

Trippon Mariann jelezte: az első negyedévben a növekedés nagyon kedvező volt, s bár az üteme fokozatosan mérséklődhet az év további részében, az első félévben 4 százalék közelében maradhat a gazdasági bővülés.

Rámutatott: az eddig látott beruházási trendet és az uniós források várható felhasználását egyaránt figyelembe véve, kérdéses a növekedés ütemének fenntarthatósága, a jövő évben már három százalék körül, vagy kicsivel az alatt növekedhet a magyar GDP.

Kifejtette: az infláció az idei első negyedévben látott, a vártnál enyhén alacsonyabb értékeket követően, az év további részében emelkedik, az idei évre prognosztizált, és a 2,4-2,6 százalékos átlagérték közelében mozgó fogyasztóiár-növekedésre számítanak a bank elemzői. Hozzátette: az éves átlagos infláció még jövőre is 3 százalék alatt maradhat a CIB elemzői szerint.

Kiemelte: nem fenyegeti veszély az államháztartási folyamatokat sem, tavaly a tervezett 2,4 százaléknál alacsonyabb, 2 százalékos GDP-arányos, uniós elszámolás szerinti hiány valósult meg, az uniós előfinanszírozás miatt a tervnél nagyobb pénzforgalmi deficittel. Az érvényes kormányzati elképzelések szerint az idén a cél ismét a 2,4 százalékos GDP-arányos deficit.

A még mindig gyors GDP-növekedés és a magasabb bérek jó irányba terelik az adóbevételeket,

a pénzforgalmi hiány ugyanakkor ebben az évben is gyorsan nőhet – mondta. Bár a kormányalakítást követően új adóintézkedések is várhatóak, a CIB Bank előrejelzése szerint az ideihez hasonló költségvetési folyamatokra lehet számítani 2019-ben is – magyarázta a szakértő.

Trippon Mariann kifejtette: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa továbbra is a nem-konvencionális intézkedésekre helyezi a hangsúlyt, a változatlan, 0,90 százalékos alapkamat fenntartása mellett. Kiemelte: az alapkamat, illetve a nulla-közeli bankközi kamatszintek a CIB Bank elemzői szerint 2018 végéig fennmaradhatnak, sőt, még 2019-ben is.

Kérdésre elmondta: a török gazdaság mostani válságának nincs közvetlen hatása Magyarországra.

Az olajár nem nő tovább a hordónkénti 80 dolláros szintnél – mondta Trippon Mariann.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
farkasflori a vizicsoda
2018. május 26. 13:26
Évek óta nem fizetik ki a túlmunka díját a Heim Pál Gyermekkórházban, közölte az RTL Klub Híradója. A riport szerint a szabadnapokra jutó ügyeletért vagy pihenőnap, vagy az ügyeleti pénz 50 százaléka járna. Mivel nincs elég dolgozó, ezért pihenőnapot nem tudnak kivenni, de a pluszpénzt sem kapják meg évek óta. A pótlék egy műtősnél például havi 20-30 ezer forintot jelentene. A probléma 200 dolgozót érint. A dolgozók közül húszan 3 éve pert indítottak, márciusban jogerősen meg is nyerték. Fejenként csaknem egymillió forintot ítélt nekik a bíróság jogerősen. A kórház nem értett egyet az ítélettel, ezért a Kúriához fordult felülvizsgálatért. Amennyiben a Kúria meghozza a döntését, azt végrehajtják, közölte a kórház. A dolgozók ügyvédje viszont azt mondja, attól még, hogy a Kúriához fordult a kórház, a pénzt ki kéne fizetnie. Ha ezt nem teszi meg júniusig, akkor végrehajtást fognak indítani. A kórház eddigi főigazgatója, Nagy Anikó épp most lett egészségügyi államtitkár.
qwrtzq
2018. május 26. 13:25
bulvár klub
gavar
2018. május 26. 12:19
.. és?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik