Iohannis aggódik, Románia a rendelkezésére álló uniós pénzek tizedét sem használta fel

2018. május 23. 17:23

A jobboldali román államfő a kohéziós alapok alacsony felhasználási aránya miatt bírálta kedden a szociálliberális bukaresti kormányt: Klaus Iohannis szerint a 2014-2020-as költségvetési időszak több mint felének elteltével Románia eddig 2,2 milliárd eurót hívott le a fejlesztésre fordítható 23 milliárd euróból. A decentralizáció lehet a megoldás.

Csapnivaló hatékonysággal hívják le a forrásokat

Az elnök aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az elbírálás különböző szakaszaiban lévő projektek összesített értéke sem haladja meg a rendelkezésre álló alapok 40 százalékát.

A mezőgazdasági támogatásokkal együtt Romániának 31,3 milliárd eurónyi uniós forrás áll rendelkezésre, amiből eddig 4,9 milliárd eurót hasznosított, tehát az abszorpciós ráta nem érte el a 16 százalékot – tudatta az államfő.

Csapnivaló hatékonysággal” hívja le Románia az uniós forrásokat – erősítette meg korábban a Makronómnak Winkler Gyula EP-képviselő, aki szerint a Bukarestben egymást követő kormányzatok nem hajlandók levonni a korábbi időszakok tanulságát, miszerint a decentralizáció az uniós forrásfelhasználásban is segítené a forráslehívást.

Nem tudni, mit tervez a szociálliberális kormány

Keddi sajtóértekezletén Klaus Iohannis egyébként a nyugdíjrendszer második pilléreként emlegetett kötelező magánnyugdíj körüli bizonytalanságért is bírálta a kormányt.

Az elnök szerint nehezen hihető, hogy csak azért hangzottak el egymásnak ellentmondó, nyugtalanságot keltő nyilatkozatok a kormánypárti politikusok részéről, mert a Szociáldemokrata Párton (PSD) belül sem tisztázták még ezzel kapcsolatos terveiket. Iohannis szerint lehetséges, hogy a kormány más célokra akarja fordítani a magánnyugdíjalapba irányított – a bruttó bér 3,75 százalékának megfelelő – társadalombiztosítási járulékhányadot.

A román elnök felszólította a PSD-t és a bukaresti kormányt: tegyék világossá, mi a tervük a nyugdíjrendszerrel, a kormánytól pedig arra is egyértelmű választ vár, van-e költségvetési fedezete a (az utóbbi éven többször emelt) közalkalmazotti bérekre és nyugdíjakra.

Liviu Dragnea, a PSD elnöke hétfőn határozottan cáfolta, hogy pártja a kötelező magánnyugdíjalap felszámolására vagy a megtakarítások „államosítására” készülne, nyilatkozatából viszont az derült ki, hogy a bukaresti kormány eltörölné a magánnyugdíj-hozzájárulás kötelező jellegét, és a munkavállalók választására bízná, hogy a járulékbefizetésük egy részét a magánnyugdíjalapjukat kezelő biztosítótársasághoz irányítják-e.

(MTI nyomán)


Ne maradjon le, kattintson a tetszikre!

A bejegyzés trackback címe: https://makronom.mandiner.hu/trackback/31714