Kevesebbet kapunk vissza, mint ami kiáramlik

Parragh: Ha a centrum kifosztja a perifériát és semmit nem ad vissza, akkor szétesik az EU

2018. május 18. 9:38

Írta: Oláh Dániel
Folyamatos a munkaerő, a profit és az erőforrások áramlása az európai perifériáról a centrum felé, ezért is cinikus és tisztességtelen az osztrák javaslat a vendégmunkások támogatásainak csökkentésére – vélte Parragh László a Zsigmond Király Egyetem versenyképességi konferenciáján. Tudósításunk.

A forráselvonás már az EU létét fenyegeti

Nem így nézne ma ki a Balkán vagy Ukrajna, ha az európai centrumországok nem szívnák el a munkaerőt ezen országokból – vélte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. Szerinte évente 4-8 százalékos növekedési kiesést jelent a perifériaországoknak a nyugati irányú elvándorlás, ráadásul minél többen jönnek el, annál nehezebbé válik az élet a periférián.


Az iparkamara elnöke úgy fogalmazott, hogy a humántőke és a munkaerő mellett a profit is nyugatra áramlik. Szinte nem is számszerűsíthető az a jövedelem, ami a monopolpiacok és a multik belső vállalati transzferei miatt kiáramlik a magyar gazdaságból. 

Az azonban biztos, hogy a magyar éves megtermelt és az elfogyasztott jövedelem, azaz

a GDP és a GNI között 7 százalékos különbség van, ennyi jövedelem biztosan kiáramlik az országból.

Eközben Magyarország optimális esetben is csak a GDP négy százalékának megfelelő uniós forrást kap vissza évente – húzta alá.

Magyarországon elsőként a Makronóm elemezte a profitkiáramlásról és az uniós források nyugatra történő visszaáramlásáról szóló érveket Thomas Piketty cikke kapcsán. Ezek alapján valóban megkérdőjelezhető, hogy Magyarország és a perifériaországok az unió nettó befizetői.


Különösen cinikus és tisztességtelen, hogy Ausztria ennek ellenére csökkentené a magyar vendégmunkások támogatásait, tekintve, hogy a magyar dolgozók nem az osztrák oktatási és egészségügyi rendszert használták életük során, csupán dolgozni mennek Ausztriába. Szétesik az unió, ha folyamatosan kifosztja a perifériát és ebből semmit nem ad vissza – tette hozzá.

Sáskajárás van, de nem látszik a megoldás

Parragh az unión belüli migráció mellett a kívülről jövő népmozgásról is szólt. Szerinte a nyugati országok azokat a migránsokat „mazsolázzák” ki, akik számukra a legnagyobb hatékonysági javulást jelentik, de a migráció eközben lefelé nyomja az őslakosok fizetéseit. Az OECD 2017-es adata szerint emellett

évente tízezer euróba kerül egy bevándorló ellátása.

E szám magasabb is lehet, hiszen a családegyesítések vagy az elhúzódó integrációs és más képzések költségeit nehéz megbecsülni.

Fotó: MTI/Kovács Attila.


Nem csak gazdaságilag, hanem kulturálisan is problémát jelentenek a migránsok – folytatta. Míg Európa az erőszakos kultúraterjesztéssel rég felhagyott, addig a bevándorlók ezt ma is folytatják. 

A migrációs probléma nagyságrendjére utalva elmondta, hogy a közel kétszázmillió lakosú Nigéria például húsz év alatt duplázza meg népességét, a fejlett országokban viszont nagyon alacsony a születésszám. 

Nem véletlen, hogy az USA mexikói határán tűzparancs van érvényben,

Ausztrália pedig a Fülöp-szigetektől bérel szigeteket a migránsok feltartóztatásához. Az EU eközben egyelőre nem képes és nem hajlandó felismerni saját érdekeit és emiatt is nagy bajba kerülhet majd – tette hozzá.


Ne maradjon le, kattintson a tetszikre!


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés