Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára lesz György László, a Makronóm rovatvezetője

2018. május 16. 8:56
A Neumann János Egyetem docense az új minisztérium gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkáraként folytatja – jelentette be Palkovics László miniszter hétfőn. Portrénk.

György László oktatói-kutatói pályáját 2005-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen kezdte, ahol tanársegédként, majd adjunktusként dolgozott, gazdaságpolitikát, külgazdasági politikát és nemzetközi politikaelméletet oktatott.

Az egyetemen csakis gyakorlati háttérrel érdemes tanítani” 

– írja már a Neumann János Egyetem docenseként az egyetemi bemutatkozó oldalán. Bevallása szerint ezért csatlakozott az ország első számú kormányzati tanácsadójához, a Századvéghez 2012-ben. Eddigi oktatói, kutatói és tanácsadói tevékenységét foglalja össze a 2017-ben megjelent Egyensúlyteremtés, a gazdaságpolitika missziója című könyvében, amelyben globális kontextusba ágyazva mutatja be a magyar gazdaságpolitika előtt álló kihívásokat. A könyv második kiadásánál jár és hamarosan angol nyelven is megjelenik. 

2017 áprilisa óta a PADMA (a Magyar Nemzeti Bank alapítványa) igazgatójaként vett részt a Neumann János Egyetem építésében és az egyetemen létrehozandó új gazdasági képzések kialakításában.

György László diplomáit 2003-ban a Corvinus Egyetemen és 2004-ben Svájcban (CEMS, Universitaet St. Gallen) szerezte, majd 2008-ban a BME-n Master of Business Administration (MBA) fokozatot szerzett. A társadalmi felzárkózás egyes gazdaságpolitikai aspektusai címmel írt doktori disszertációját is a BME-n védte meg. Jelenleg az ELTE Gazdaságtudományi Intézetében és a Neumann János Egyetemen oktat gazdaságpolitikát és nemzetközi politikaelméletet (publikációi itt érhetők el).


Értelmiségi szerepfelfogása ismeretében érthetővé válik, hogy miért vállalta az államtitkári felkérést:

Az értelmiségi nem az, akinek mindenre van egy kritikai észrevétele, hanem az, akinek mindenre létezik egy vagy több megoldási javaslata”

– fogalmazott könyve bemutatóján

György László a Makronóm, az új közgazdasági és gazdaságpolitikai gondolkodás első hazai blogjának rovatvezetője. A Makronóm publikálta elsőként magyar nyelven a közgazdaságtan reformációjának 33 tézisét. Oláh Dániellel, a Makronóm felelős szerkesztőjével közös tanulmánya e témában itt és itt érhető el. A 2017 szeptemberben létrejött portálon dogmává vált elméletekkel szakítva kommentálja a magyar gazdaság előtt álló gazdasági kihívásokat (lásd itt, itt, itt és itt). 


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felkért államtitkára Egyensúlyteremtés című könyvében kifejti, hogy a gazdaságpolitika célja az emberhez méltó életkörülmények biztosítása és fejlesztése, melyet jövőbeli munkája során elhatározásának tekint.

Ahhoz azonban, hogy most gazdaságfejlesztési kérdésekről beszélhessünk, először meg kellett teremteni az egyensúlyközeli gazdasági működés alapjait – fogalmazott az Európai Bizottság országjelentésének idén áprilisban rendezett vitáján. 

A második Orbán kormány alatt nemzetgazdasági miniszteri tisztséget betöltő Matolcsy György idején olyan új gazdasági rend valósult meg, amelyhez hasonlóra korábban csak egy rövid időszakra, a 2000-es évek elején volt példa. Ugyanis míg korábban jellemzően vagy megszorítások mellett sikerült megteremteni közpénzügyeink egyensúlyát, vagy javult az életszínvonal, de ennek súlyos (külső) eladósodás volt az ára, addig a 2010 utáni érában immár hatodik éve fémjelzi közpénzügyi egyensúly és gazdasági növekedés a magyar gazdaságot – mondta a docens a vitán.

Az eddig elért eredményekben a gazdasági növekedést támogató monetáris politikán túl jelentős szerepet játszik az érdemei elismeréseként időközben miniszterelnök-helyettesnek kinevezett Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium is, amely a költségvetési stabilitás szavatolásával biztosítja a versenyképességi fordulat alapját – tette hozzá György László.

Miközben a leendő államtitkár elhatározásának tekinti, hogy a gazdaságpolitika eszközeivel az emberhez méltó életkörülmények fejlesztésén dolgozzon, gyermekkori álma a zenéhez kötődik. Szabadidejében az eredetileg három, most már négy tagúvá vált zenekarának, a Háromnak a dalszerzője, gitárosa és énekese.

Ügyelek rá, hogy ez semmiképp se váljon szakmává” – fogalmazott azonban a zenéről az Echo Televízió Kettesben című portréműsorának vendégeként, ahol családról, értelmiségi szerepfelfogásról és közgazdaságtanról is beszélgetett Szabó Anettel. Itt mesélt arról is, hogy pályája kezdetén a zene mégis hosszú ideig a „szakmájának” számított: tíz évig öccsét, a jelenleg New Yorkban élő György Ádámot menedzselte, aki mára világhírű zongoraművésszé vált.

(Címlapkép: PT/tomipurger.com)
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

György László egy vitathatatlan képességű szakember, a kormány és az ország csak nyer vele. A könyve nagyon jó. Gratulálok a döntéshez.

Válaszok:
Berecskereki | 2018. május 16. 11:14

ebben nincs semmi meglepő. a makronóm eddig is elég komolytalan szakmaiságú volt, ahol a kormányérdekek szemlátomást fontosabbak voltak az objektivitásnál.

már az indítása erősen összeesküvősre sikerült:
"olvasson Makronómot, amely megtöri a közgazdászok monoton mantráit és valós gazdasági problémákra keres valós válaszokat."
http://makronom.mandiner.hu/ci..

hogyaszondja "Mert a közgazdaságtannak strukturális reformra van szüksége."
kicsit hitelesebb volna ez olyasvalakiktől, akik már letettek valamit az asztalra közgazdaságtanból.

"György László egy vitathatatlan képességű szakember, a kormány és az ország csak nyer vele. A könyve nagyon jó. Gratulálok a döntéshez."

Csatlakozom. Már a harmadik személynek adtam kölcsön a könyvet, melyet az elsők között rendeltem meg.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés