Hitelboom – Csoda vagy lehetőség?

2018. május 13. 22:56

Suppan Gergely
Világgazdaság Online

A háztartások pénzügyi vagyona, megtakarításai ugrásszerűen növekedtek az elmúlt években, ami szintén lehetőséget biztosít bátrabb hitelfelvételre.

„Az új lakások közeljövőben várható átadási hulláma lökést adhat a hitelkihelyezéseknek, ahhoz azonban, hogy tartós legyen a hitelkiáramlás, többek között az új lakások kedvezményes áfájának meghosszabbítására lenne szükség. Mivel az egész régióra jellemző, egyre súlyosabb munkaerőhiány hatására a következő években dinamikus maradhat a bérnövekedés, a hitelt felvevő háztartások száma, valamint a hitelek összege is növekedhet. A tartós bérnövekedés hatására pedig az ingatlanárak növekedése is folytatódhat, így a drágább lakások megvásárlásához is egyre nagyobb kölcsönökre lesz szükség. Érdemes figyelembe venni azt is, hogy a háztartások pénzügyi vagyona, megtakarításai ugrásszerűen növekedtek az elmúlt években, ami szintén lehetőséget biztosít bátrabb hitelfelvételre.

Tehát a hitelkeresleti oldalon is van lehetőség bővülésre, kérdéses azonban, hogy ennek növekedési üteme eléri-e a jegybank által kitűzött célt, a nagyobb kérdés pedig az, hogy egy ilyen dinamikus hitelbővülési ciklus fenn tud-e maradni több mint tíz éven keresztül. Mindenesetre középtávon nem látszik túlfűtöttség a hazai gazdaságban, így a feltételek adottak egy hasonló méretű hitelezési boomra, de ennek tartóssá tételéhez a versenyképesség és a termelékenység érdemi javulására van szükség.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://makronom.mandiner.hu/trackback/31667

Ajánljuk még a témában