A nagyobb cégek szegényebbé tesznek

2018. május 13. 23:11

Matt Stoller
Vice

A gyárakat megvásárló cégek egyszerűen megemelik a gyárak által előállított termékek árát anélkül, hogy növelnék a gyárak működési hatékonyságát.

„A közgazdászokat zavarba hozó egyik trend az, hogy miért nem növekszik a termelékenység – az egy amerikai dolgozó által előállított termékek mennyisége – olyan gyorsan, mint egykor. Egy fiatalabb kutató, German Guitierrez, a New York Egyetem doktorhallgatója szerzőtársával megmutatta, hogy a vállalati koncentráció csökkentheti a vállalati beruházásokat, és ez magyarázatot jelenthet a termelékenység gyengélkedésére is.

Hasonlóképp, John Kwoka felrázta a trösztellenes szakmát, amikor megmutatta, hogy a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság által engedélyezett vállalati összeolvadások a koncentrált iparágakban áremelkedéshez vezettek. Justin Pierce, a Federal Reserve közgazdásza pedig arra jutott, hogy a gyárakat megvásárló cégek egyszerűen megemelik a gyárak által előállított termékek árát, anélkül, hogy növelnék a gyárak működési hatékonyságát. Az összeolvadásokat általában azzal igazolják, hogy a felvásárolt cégek hatékonysága növekszik; Pierce tanulmánya gyengíti ezt az érvelést.​”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://makronom.mandiner.hu/trackback/31624