A bevezető közgazdaságtan már nem ad magyarázatot a munkapiac működésére

2018. május 7. 9:55

Noah Smith
Bloomberg
A munkapiacok működéséről új bizonyítékaink vannak.

„A minimálbérről szóló új bizonyítékok szerint a versenyzői kereslet-kínálati munkapiaci modell alapvetően téves. Ha a munkaadóknak olyan piaci ereje van, amelynek köszönhetően hatalmukban áll a béreket meghatározni, akkor nem csupán a minimálbér, hanem más munkapiaci politikák is sokkal jobban segíthetik a munkaerőt, mint ahogyan azt a bevezető tankönyvek most vélik. Ilyen politika lehet a szakszervezeteknek kedvező szabályok létrehozása.

A tankönyvíróknak és az oktatóknak reagálniuk kellene erre az előadásokon tanított alapvető munkapiaci modell megváltoztatásával. A diákoknak először egy olyan helyzetről kellene tanulniuk, amelyben néhány cég hatalmával élve a versenyzői piacon kialakuló bérszint alatti fizetéseket kínál, hacsak nem akadályozza meg ebben a gazdaságpolitika. Ezzel a modellel épp olyan könnyű dolgozni, mint a hagyományos kereslet-kínálati modellel, de sokkal jobban illeszkedik a valós adatokhoz.

Bármely tudományos területen az elméleteknek változniuk kell, ha új bizonyítékok kerülnek napvilágra. Ez igaz a kutatásokban használt és az előadásokon tanított elméletekre is. A munkapiacok működéséről új bizonyítékaink vannak, ezért az uralkodó elméleteknek is változniuk kell.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés