Bónuszkultúra

A Wall Street-i bónuszokból milliók minimálbérét lehetne megkétszerezni Amerikában

2018. május 7. 10:24
2017-ben a Wall Street-i bankok 31,4 milliárd dollárt osztottak szét jutalomként New York-i dolgozóik közt, ami 17 százalékos emelkedés 2016-hoz képest. Az átlagos bónusz 184 220 dollár volt, ezt 176 900 pénzügyi dolgozó kapta meg.

A bónuszok kilőttek, a minimálbér nem változott

Elemzők szerint mindez nagyban hozzájárul a jövedelmi egyenlőtlenségekhez. A teljes kifizetett jutalom összege 2,5-szöröse volt 884 ezer teljes munkaidős, minimálbért kereső amerikai dolgozó fizetésének. 

Ráadásul míg 2009 óta az átlagos Wall Street-i bónusz 31 százalékkal nőtt 140 620 dollárról 184 220 dollárra, addig a szövetségi minimálbér egyáltalán nem változott és továbbra is óránként 7,25 dollár. 

Jól jelzi ez, hogy az USA gazdaságpolitikájának nyertesei a tőketulajdonosok, a nagyvállalatok és különösen a pénzügyi szektor volt, míg a válság kedvezőtlen hatásait a gazdaságpolitika a munkaerőre terhelte.

A Bloomberg szerint Magyarország inkább a munkaerőt támogatta

Ezért írta azt a Bloomberg elemzője, hogy Donald Trump amerikai elnök álmát Magyarországon valósították meg, Magyarország ugyanis az amerikai példával szemben a globalizáció károsultjait támogatta. 

A tőketulajdonosok válságadói, a családi adókedvezmények, a csökkentett személyi jövedelemadó vagy a közmunkaprogram is azt a célt szolgálta, hogy a megtermelt nemzeti jövedelemből a munkaerőnek jusson több és az vállaljon több terhet, aki képes rá, azaz a tőketulajdonosok – mutatott rá a Bloomberg György Lászlóra, a Neumann János Egyetem docensére hivatkozva.

Nagy segítség lenne az amerikai munkaerőnek

Az elemzés szerint a magas bónuszok és a stagnáló minimálbérek közötti szakadék a jövedelmi egyenlőtlenségeket, vagy éppen a férfiak és nők közötti fizetésbeli különbségeket is kiélezi.

A béreloszlás alján ugyanis többségében nők helyezkednek el, míg a magasabb fizetéseket keresők körében inkább férfiakat találunk. Az öt legnagyobb amerikai befektetési bank vezetőinek például 69-82 százaléka férfi, míg a minimálbért keresőknek csupán 36 százaléka.

Az elmúlt években Amerikában mozgalom indult a minimálbér emeléséért. Mivel közel tíz éve nem történt emelés, ezért most már a minimálbér kétszerezésére, 15 dollárra emelésére lenne szükség számos elemző szerint. 

A Wall Street-i pénzügyi intézményekben kiosztott 2017-es jutalmakból egyébként 15 dollárra lehetne emelni a 3,2 millió amerikai felszolgáló és bartender, vagy az 1,8 millió otthoni ápoló, esetleg a 3,4 millió gyorséttermi szakács és felszolgáló fizetését.

Sarah Anderson, az Insitute for Policy Studies szakértője szerint „az a felelőtlen Wall Street-i bónuszkultúra járult hozzá a 2008-as pénzügyi válság kialakulásához, amely továbbra is virágzik”. Hozzátette, hogy a Kongresszus már ismét a pénzügyi szektor deregulációjával, azaz szabályozásainak csökkentésével van elfoglalva.

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tovább nőnek a jövedelmi egyenlőtlenségek, ami azért nem jó, mert a végén nem lesz kinek termelni. És az is érdekes kérdés, hogy mi lesz a kiosztandó bónuszokkal, ha a bankárokat programokkal váltják ki.
https://www.cnbc.com/2017/11/0..

Azért nehéz kérdés ez, mert az állami beavatkozásnak mindig vannak káros mellékhatásai, de láthatóan a szabadpiac fenntarthatatlan irányba tart.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés