Varga Mihály: 2022-re elérhetővé válik a 60 százalék alatti GDP-arányos államadósság-ráta

2018. május 3. 17:41
A következő négy év gazdaságpolitikájának legfontosabb feladata a növekedés magasabb fokozatra kapcsolása – jelentette ki az MTI-nek Varga Mihály Magyarország 2018 és 2022 közötti konvergenciaprogramját ismertetve.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: kulcsfontosságú a versenyképesség és a termelékenység további javítása, amelynek érdekében elengedhetetlen az innováció elősegítése, az infrastrukturális beruházások végrehajtása és a magasabb hozzáadott értékkel bíró szolgáltatások és termékek előállításának támogatása.


A tárcavezető emlékeztetett: a kormány 2010 után gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre. A makrogazdasági stabilitás és a fiskális fegyelem alapjainak lerakását követően a kormány stratégiai célja a növekedési fordulat és a foglalkoztatottság emelése lett. 

Ezért az adórendszert úgy alakítottuk át, hogy annak a növekedést támogató jellege jelentősen megerősödjék. Csökkentettük a munkát terhelő adókat és a társasági adókulcsot egyaránt. Hozzátette: az elmúlt időszak eredményei közé tartozik, hogy több mint 740 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ezzel párhuzamosan pedig a munkanélküliségi ráta rekord alacsony szintre, 3,8 százalékra mérséklődött” – fogalmazott a miniszter.

Varga Mihály emlékeztetett arra is, hogy a magyar gazdaság szerkezete 2018-ra átalakult. A növekedésbarát gazdaságpolitikának köszönhetően a magyar gazdaság 4 százalékos bővülést ért el 2017-ben, a növekedés szerkezete kiegyensúlyozottá vált és az egyensúlyi folyamatokban elért pozitív változás továbbra is fenntartható. 

Az Európai Bizottságnak megküldött konvergenciaprogramban az elkövetkező időszakot tekintve is hasonló mértékű gazdasági bővülés várható –rá a nemzetgazdasági miniszter. 

Az EU-átlagot jóval meghaladó mértékű növekedés a korábbinál jóval gyorsabb felzárkózást tesz lehetővé. A gazdaság magas növekedési ütemének fenntartásával és a fegyelmezett költségvetési politika folytatásával, folyamatosan csökkenő GDP-arányos hiánnyal 2022-re elérhetővé válik a 60 százalék alatti GDP-arányos államadósság-ráta – tette hozzá. 

További cél, hogy pénzforgalmi tekintetben hiány nélküli költségvetést fogadhasson el az Országgyűlés a ciklus végéig. A munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletekkel kötött megállapodás nyomán a bérekre rakódó közterhek 2022-re a régiós átlag alá csökkenhetnek. A vállalatok és az oktatásban résztvevők szorosabb összekapcsolásával bővülhetnek a vállalati képzőhelyek, ami tovább segítheti a foglalkoztatás növekedését – mondta Varga Mihály.

(MTI, Fotó: Földházi Árpád)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kedves varga Mihály, nagyon ajánlom, hogy így legyen. A végső lökést nekem anno az adta meg a Fidesz irányába, amikor láttam, hogy csak a Fidesz képes fegyelmezett költségvetési végrehajtásra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés