Itt az ára a román növekedési csodának: az államháztartási hiány túllépheti a 3 százalékot

2018. május 3. 17:45

Az Európai Bizottság szerint a román államháztartási hiány mind az idén, mind a jövő évben túllépi GDP-arányosan a 3 százalékot – derült ki az uniós bizottság csütörtökön ismertetett tavaszi gazdasági előrejelzéséből.

A bruttó hazai termékhez (GDP) mért államháztartási hiány az idén elérheti a 3,4 százalékot, 2019-ben pedig tovább fog mélyülni, így a deficit eléri a 3,8 százalékot.

A bizottság nem változtatott a februári téli jelentésben közzétett becslésén, miszerint a román GDP az idén 4,5 százalékkal fog bővülni, 2019-ben 3,9 százalékos gazdasági növekedésre számítanak. Az előrejelzés 4,2 százalékos inflációval és 4,5 százalékos munkanélküliségi rátával számol 2018-ra.

A magas növekedés jelentős részben a román gazdaságpolitika erős gazdaságélénkítő intézkedéseinek köszönhető, ami miatt a román jegybank már tavaly jelezte, hogy bár magasnak számít, a román növekedés nem fenntartható. A gazdaság bővülése ugyanis túlzott mértékben függ a fogyasztás mesterséges ösztönzésétől – erősítette meg Winkler Gyula néppárti európai parlamenti képviselő a Makronómnak egy interjúban.

A folyó fizetési mérleg hiánya idén egyébként elérheti a GDP 3,6 százalékát, 2019-ben pedig 3,9 százalékra emelkedhet.

Tavaly egész évben 2,88 százalék volt az államháztartás hiány, a román kormány illetékesei többször megerősítették: az idén sem fogják túllépni a 3 százalékos határt. Az idei első negyedévben a deficit a GDP 0,48 százalékát tette ki.

(MTI nyomán)

A bejegyzés trackback címe: https://makronom.mandiner.hu/trackback/31609

Ajánljuk még a témában