Plutokrácia

Világhírű közgazdász: meg kell adóztatni a tőkét, hogy elkerüljük a pénzemberek uralmát

2018. április 24. 9:06
Többet kellene oktatásra költeni, ez csökkenthetné a vagyoni egyenlőtlenségeket a világban – véli Branko Milanovic egyenlőtlenségkutató. Szerinte szétszakadóban vannak a társadalmak, ami a demokratikus politikai rendszereket is veszélyezteti, mivel mindinkább a felső egy százalék írja a gazdaságpolitikát.

A Világbank korábbi vezető közgazdásza szerint korunk gazdasági rendszere úgy van megalkotva, hogy a gazdagoknak kedvezzen – szemlézi az elemzővel készült interjút a Portfolio. Jó példa erre Németország, amely a globalizációnak köszönhetően a világ vezető exportőre lett, alacsony munkanélküliségi rátával. Eközben azonban az Egyesült Államokhoz hasonlóan, a társadalom szegényebb csoportjainak reáljövedelme a gazdasági sikerek ellenére nem nőtt. Németországban például az elmúlt 15 évben a szegényebb ötven százalék jövedelme nem növekedett. Milanovic szerint ráadásul a szakszervezetek ereje is sokat gyengült.

Milanovic szerint a baloldali pártoknak újra kellene gondolniuk az egyenlőtlenségek kezelésében képviselt álláspontjukat. Progresszív adóztatással vagy a szegényebbeknek nyújtott támogatásokkal igyekeznek enyhíteni az óriásira nőtt jövedelmi egyenlőtlenségeket, ahelyett, hogy a probléma valódi okával foglalkoznának.

A professzor úgy látja, hogy a vagyoni egyenlőtlenségek már akkorára nőttek, hogy a társadalom felső egy százalékának kezében korábban nem látott hatalom és lobbierő összpontosul. Emiatt ők képesek arra, hogy egyre több olyan törvényt és szabályozást írassanak a politikai elitekkel, amelyek a leggazdagabb egy százalék érdekeit szolgálják. Ezt a rendszert plutokráciának nevezhetjük, amelyben a leggazdagabbak képviselői a törvényhozási folyamatból is kiszorítják a szegényebb többség képviselőit, így végül ők alakítják a gazdaságpolitikát.

Ezért lenne szükség a tőke hatékonyabb megadóztatására – ahogyan azt Magyarország a válság- és különadókkal már 2010 után megkezdte –, hogy a tőke extra adójából a középosztálynak lehessen adni, például jobb oktatás formájában. Magyarország egyébként éppen ezt a megoldást követi, amikor a tőketulajdonosokat is bevonja a közteherviselésbe, és a különadókból beszedett jövedelmeket illetve az államadósság kamatmegtakarításait többek között családtámogatások formájában osztja szét.

Milanovic azt javasolja, hogy a tőketulajdonlás koncentrációját kellene csökkenteni a tőke megadóztatásával, így a tőkéből jobban részesülhetne a középosztály is. Másrészt kiváló oktatásra van szükség, ami fontosabb is a tőke adóztatásánál, hiszen a jövedelmek újraosztása helyett a jövedelemtermelő képességet támogatja és egyenlő kiindulási feltételeket teremt a társadalom tagjai számára. Végül, az óriás, például egymillió euró feletti örökségek megadóztatásával is enyhíteni lehetne a vagyonok végletes koncentrálódását.

 

 

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elgondolkoztató, hogy a portfólió miképpen vezeti fel a témát.
https://www.portfolio.hu/gazda..

Válaszok:
emhem | 2018. április 24. 12:05

Itt szó nincs szocializmusól. A kapitalizmusban is lehet gondolkodni a jövedelemelosztás javításáról, amely a kapitalista rendszert nem megszünteti, hanem javítja.
Soha nem hallottál még olyan feltalálókról, akiknek a szemét fillérekkel szúrták ki, és mások kaszáltak milliárdokat a találmányaikon?
Soha nem hallottál olyan befektetőkről, akik bagóért felvásárolnak szabadalmakat, amelyek után később milliókat szednek be jogdíj címén? - Nem gondolod úgy hogy ez nettó élősködés?

"Orbánnak ebben is igaza lesz."
aligha. orbán nemrég még borzasztóan kikelt a vagyonadó ellen.

pláne így:
"Másrészt kiváló oktatásra van szükség, ami fontosabb is a tőke adóztatásánál"

orbán oktatás területén katasztrofálisan teljesít. a közoktatás süllyed, a felsőoktatás romokban:
https://index.hu/tudomany/2018..

hát igen, a mandiner nem merte kiemelni az oktatást a címben...

nem teljesen értem, miről beszélsz.

a magyar egyetemek színvonala az elmúlt 8 évben kitartóan romlott.
pl. elte:
http://www.shanghairanking.com..
https://www.topuniversities.co..
2010-ben még több top500-as egyetemünk is volt. ma már egy sincs.

ami az alkalmatlan oktatók kiszórását illeti, én ugyan nem visítoznék emiatt. érthetetlen pl., hogy hogy lehet a corvinusnak az a lánczi a rektora, akinek a tudományos teljesítménye lényegében 0.
de ahogy írod, ez kivitelezhetetlen, hiszen nincs senki jobb, aki hajlandó lenne helyettük a (ceu-n kívüli) magyar egyetemeken található méltánytalan körülmények közt dolgozni.
ahhoz előbb normális fizetést és élhető viszonyokat kell biztosítani az egyetemen.

az pedig nem megy addig, amíg a kormány kevesebbet költ az összes magyar egyetemre együtt, mint pl. svájc az eth zürichre.

"Nyílt titok, hogy az ilyen listák reklám jellegűek és ónbeteljesítő jóslatként működnek."

egyáltalán nem reklámjellegűek, konkrét metodológia alapján rakják őket össze, számos szempont alapján. vannak hibáik (pl. az oktatás színvonalát nem feltétlen jól jelzik), de a tudományos teljesítmény megítélésében elég pontosak.

"Gondolom az eth zürichen a tandíjak is nagyobbak mint az összes magyar egyetemen együttvéve."

ezt rosszul gondolod. konkrétan feleannyi a tandíj, mint magyarországon.
nem mintha releváns lenne abból a szempontból, hogy mennyi pénzt kap az egyetem az államtól (abba ugyanis nem számít bele a tandíj).

"Amúgy meg amíg az EU minden 100 euró támogatásért cserébe 105 eurót visz ki Mo.-ról addig nehezen fognak változni a dolgok."

ez hülyeség és tökéletesen irreleváns. az a költségvetéstől függ, hogy mennyi jut az egyetemeknek.
ma magyarországon alig több, mint kétszerannyi jut az összes magyar egyetemnek együtt, mint amennyiből a közmédia gazdálkodik. pedig hát össze sem lehet hasonlítani a kettőt.

"Bárki képes meggazdagodni, aki tesz is érte és nem csak a sült galambot(segélyeket) várja."

"Akinek nincs semmije, annyit is ér". Kitöl is hallhattuk ezt???

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés