Nem csak a gazdaság, a vetés is jól növekszik

2018. április 17. 17:19

Az idei enyhe, általában hótakaró nélküli telet viszonylag jól átvészelték az őszi vetések. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felmérése szerint az 1,6 millió hektáros őszi vetésű kalászos gabona és őszi káposztarepce vetésterületének 90 százalékán jó vagy közepes minőségűek a növényállományok.

2018. április 17. 17:19
null

A NAK MTI-nek küldött keddi közleménye kiemeli: az őszibúza-vetéseket a téli fagy nem károsította jelentősebben. A 955 ezer hektáros vetésterület közel 90 százalékán jó vagy közepes az állomány állapota. A felázott talaj hátráltatta a tavaszi fejtrágyázást, de a jelentések szerint a táblák jelentős részén sikerült azt időben elvégezni. A csapadékos tavaszi időjárás miatt mindenhol számítani kell a gombás betegségek megjelenésre – írták.

Az enyhe, hótakaró nélküli tél a várakozások ellenére nem okozott kipusztulást az őszi káposztarepcénél, a 270 ezer hektáros vetésterület több mint kétharmadán jó, további 25 százalékán közepes minőségű az állomány. A fejtrágyázást a repcénél is nehezítette az időjárás. A kora tavaszi rovarkártevők már megjelentek a táblákon, az ellenük való védekezést sok helyütt hátráltatja a felázott talaj.

A 230 ezer hektáron termesztett őszi árpa jól bokrosodott, a fagy nem károsította a növényeket. Az állományok 90 százaléka jó vagy közepes minőségű. Ugyanez mondható el a 97 ezer hektáros tritikálé és a 27 ezer hektáros rozs vetésterületről is.

A tél folyamán az 1,62 millió hektáros őszi kalászos gabona és őszi káposztarepce terület 1 százalékán, mintegy 17 ezer hektáron pusztult ki a vetés, főként a belvíz miatt – közölte az agrárkamara.

Mindez azért is számít jó hírnek, mert tavaly a mezőgazdaság visszaesése számszerűsíthetően rontotta a GDP-növekedési adatokat: Suppan Gergely makroelemző szerint nagymértékben, mintegy 0,5-0,6 százalékponttal fogta vissza 2017-ben a gazdasági növekedést a mezőgazdasági kibocsátás két számjegyű visszaesése.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2018. április 18. 14:28
Papa, te melyik nyugatot akarod egyfolytában utolérni? Ahol öt sorban nől egy fűszál a sziklás agyagon, a multik polcain viszont dioxinos tojás, hajófenéken érlelt déligyümölcs és világító disznóhús kapható jó áron?
Megtalálta
2018. április 18. 14:28
Nekem is ez jutott eszembe. :) Még az időjárás is Orbán kottájából játszik.
USsange
2018. április 18. 14:28
Á, még a vetés is... Az ellenzék a kardjába dől. :)
farkasflori a vizicsoda
2018. április 18. 14:28
http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/elfogynak_a_noverek_negy-_helyett_hatagyas_szobakban_latjak_el_a_betegeket_gyorben/2557096/ Elfogynak a nővérek: négy- helyett hatágyas szobákban látják el a betegeket Győrben
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik