Javuló kilátások

IMF: Gyorsabban nő a magyar gazdaság, mint ahogy azt korábban gondolták

2018. április 17. 16:35
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) javította az idei és a jövő évi magyar GDP-növekedési előrejelzését a tavaszi világgazdasági prognózisában.

Az IMF honlapján kedden közzétett, Világgazdasági kilátások, 2018 április (World Economic Outlook, April 2018) című tanulmány szerint a magyar gazdaság idén 3,8 százalékkal, jövőre pedig 3,0 százalékkal növekedhet a tavalyi 4,0 százalék után. 

A novemberben közzétett őszi regionális gazdasági előrejelzéshez képest Magyarország hazai össztermékének (GDP) idei növekedési ütemét 0,4 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,2 százalékponttal emelte a valutaalap.

Az éves átlagos infláció a tavalyi 2,4 százalék után idén 2,7 százalékra, jövőre pedig 3,3 százalékra rúghat a legfrissebb, áprilisi prognózis szerint. A fogyasztói árak emelkedésének idei évi mértékét 0,5 százalékponttal csökkentették, a jövő évit viszont 0,3 százalékponttal emelték a valutaalap szakértői a novemberben közölt előrejelzéshez képest. 

Az elemzők novemberhez képest minden időhorizonton jelentősen csökkentették a folyó fizetési mérleg GDP-arányos többletének várható mértékét. 

A friss előrejelzés szerint a többlet idén 2,5 százalék, 2019-ben pedig 2,4 százalék lehet a 2017-ben mért 3,6 százalék után. A novemberi prognózisban 2017-re még 4,8 százalékot adtak meg, az idei évre 4,2 százalékot, 2019-re pedig 3,2 százalékot jósoltak. A két előrejelzés közötti különbség a tavalyi év esetében 1,2 százalékpont, 2018-ra 1,7, 2019-re pedig 0,8 százalékpont.

A munkanélküliségi ráta idén 3,8 százalékra, jövőre pedig 3,5 százalékra csökkenhet a tavalyi 4,0 százalék után. Novemberhez képest jelentősen javították a becslést, ugyanis akkor a 2017. évi munkanélküliségi rátát még 4,4 százalékra, a következő két évit pedig egyaránt 4,3-4,3 százalékra várták a valutaalap elemzői.

(MTI; Címlapkép)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A jóslás nehéz dolog..

Most már aztán tényleg eltakarodhatna a Zorbán!!!
A kézivezérelt IMF is betagozódott a NER-be, teljes a Viktatúra!!!

:)))))

Ki mond le holnap?

"Nagy ütést kapott Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hétfő este az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságától: a szavazás ugyanis nagy többséggel azt hozta ki, hogy Juncker indítsa újra a Bizottság főtitkári posztjának betöltésére a jelölési folyamatot. Az EP-nek tehát nagyon nem tetszik a belterjesnek tartott kinevezési módszer, illetve a bulldózernek tartott Martin Selmayr személye, ami így együttesen évtizedek óta nem látott egymásnak feszülést váltott ki az Európai Parlament és az Európai Bizottság között. Az új főtitkárról holnap, szerdán, délután lesz az Európai Parlamentben a plenáris szavazás és arra az esetre, ha blokkolnák Selmayr kinevezését, Juncker már korábban kilátásba helyezte a lemondását. De az is lehet, hogy a konfliktus feloldásaként még előtte Selmayr mond le - foglalja össze a rendkívül kiélezett helyzetet az EurActive."
https://www.portfolio.hu/gazda..

Már kezdik megfogalmazni, hogy a hírnek nincs jelentősége, mert bezzeg a környező régiós országok, meg Románia.
https://mfor.hu/cikkek/makro/b..

Arról persze elfeledkeznek, hogy ezeknél az országoknál mi a növekedés forrása és ennek mi a következménye. Pedig ez a fontosabb. Lásd: https://g7.24.hu/allam/2017111..

Jellemző, hogy a kiemeltebb "libsi" médiumok nem tartják érdemesnek közölni ezt a hírt...persze, ha olyan jelentés érkezett volna, ami negatívan érinti az országot, akkor versenyt futnának azon, hogy ki rakja ki gyorsabban a címlapra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés