Egyensúlyteremtő gazdaságpolitika

Orbán gazdasági modelljéről Trump csak álmodozhat

2018. április 13. 15:51

Leonid Bershidsky
Bloomberg
Néhány intézkedése az Egyesült Államokban is működhetne, ha a republikánus pártnak lenne bátorsága kipróbálni ezeket.

„Orbán lényegében azt tette, amit az Egyesült Államokban Donald Trump is megígért – hogy csillapítja a globalizáció negatív hatásait, amelyek elsősorban az alacsony béreket keresőket érintik. A szegényebb magyar régiók lakói pedig visszafizették ezt neki a választásokon. (...)

Európa talán bölcsen tenné, ha folytatná az olyan Orbánhoz hasonló kísérletező, nacionalista kormányok finanszírozását, mint például a lengyel, hogy kiderüljön miként teljesítenek ezek az ortodoxabb politikákat követő szomszédos országokhoz képest. Amíg a nacionalisták nem követnek el súlyos gazdaságpolitikai és költségvetési hibákat – és Orbánnál ez nem volt probléma –, addig hasznos megnéznünk a valóságban létrehozott, nem pedig az akadémikusok által elképzelt különböző modelleket.

Európa a sokszínű kormányzataival különleges lehetőséget nyújt a szakpolitikai versengésre és a közpolitikák összehasonlítására. Az orbáni tapasztalatok hasznosak Trump számára is: néhány intézkedése akár az Egyesült Államokban is működhetne, ha a republikánus pártnak lenne bátorsága kipróbálni ezeket.”


(Címlapkép: Annika Haas/Flickr) 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szinte hihetetlen, hogy a kimondhatatlan nevű, brutálisan túlreprezentált médiában, rangos helyen ilyen írás megjelenhet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés