Politikai stabilitás

Londoni elemzők: gazdaságpolitikai folyamatosságot ígér a választási eredmény

2018. április 9. 23:35
Londoni pénzügyi elemzők szerint a magyarországi országgyűlési választások eredménye az eddigi gazdaságpolitika folyamatosságát ígéri. Alacsony költségvetési hiányt, csökkenő államadósságot, gyors növekedést várnak.

Fitch: alacsony költségvetési hiány, csökkenő adósság, gyors növekedés

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő hétfőn Londonban ismertetett helyzetértékelésében kiemelte, hogy a választás előtt a Fidesz nem tett közzé részletes szakpolitikai programot, ehelyett a 2010 óta elért eredményeire helyezte a hangsúlyt a kampányban.

A Fitch ennek alapján arra következtet, hogy az eddigi gazdaságpolitika folytatódik, támogató jellegű költségvetési politikával kiegészítve, amely valószínűleg alátámasztja a magyar gazdaság erőteljes ciklikus pozícióját.

A Fitch londoni elemzői azzal számolnak, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) 2018-ban is 4 százalékhoz közeli ütemben növekszik. A hitelminősítő várakozása szerint a magyar kormány továbbra is a GDP-érték 3 százalékának megfelelő EU-tűréshatár alatt tartja az államháztartási hiányt.

A cég hangsúlyozta: ezt fontos szakpolitikai rögzítő elemként tartja számon az államadós-besorolásainak kialakításához figyelembe vett előrejelzési időtávlatban.

A Fitch Ratings várakozása szerint a kordában tartott államháztartási deficit révén a közadósság-ráta lefelé tartó pályán marad. A hitelminősítő jelenlegi előrejelzése az, hogy a hazai össztermékhez mért magyar államadósság-ráta 70 százalékra csökken az idén, jóllehet ez a számítás nem tartalmazza az Eximbank adósságának esetleges megjelentetését az államadósság-számokban. A Fitch szerint ennek hozzávetőleg 2 százalékpontnyi hatása lenne.

A hitelminősítő londoni elemzői közölték: véleményük szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csak abban az esetben emelné 0,90 százalékos alapkamatát, ha az infláció szilárdan a 3 százalék plusz-mínusz 1 százalékpontos jegybanki tűrési sáv felső szélén rögzül.

A Fitch kiemeli hétfői elemzésében, hogy jelenleg ez a helyzet nem áll fenn, hiszen februárban 1,9 százalék volt a teljes kosárra számolt tizenkét havi infláció Magyarországon.

A Fitch Ratings elemzői ugyanakkor azzal is számolnak, hogy a monetáris politika feszesebbé válik, ahogy a magyar gazdaságban érvényesülő kibocsátási rés pozitív tartományba fordul. A hitelminősítő várakozása szerint a jegybanki szakpolitika feszesebbre vonása várható annak reakciójaként is, hogy megjelentek a makroszintű egyensúlytalanságok kialakulásának kockázatai, tekintettel a bérkiáramlás és az ingatlanpiaci árak gyors növekedésére. Mindezt egybevetve a Fitch londoni elemzői 2019-ben 3 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban.

A hitelminősítő véleménye szerint a magyar kormánykoalíció „EU- és migrációellenes alapállása” valószínűleg megmarad. A Fitch Ratings alapeseti előrejelzése mindazonáltal az, hogy mindez nem lesz hatással a Magyarországnak juttatott EU-folyósításokra a 2020-ig tartó jelenlegi uniós költségvetési ciklusban.

Ha az utána következő időszakban csökkennek az Európai Uniótól érkező támogatások, azt a magyar gazdaság növekedése megsínylené, és ha a kormány a hitelpiacról pótolná a kieső EU-folyósítások egy részét, az a közfinanszírozási rendszert gyengítené – áll a Fitch hétfői londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint Magyarország befektetési ajánlású, BBB mínusz szintű államadós-besorolása egyrészről az erőteljes szerkezeti jelzőszámokat, másrészről a viszonylag magas köz-, illetve nettó külső adósságrátát, valamint a szakpolitikában tapasztalható kiszámíthatatlanságot és a makrogazdasági volatilitást tükrözi.

A Fitch Ratings hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a magyar szuverén osztályzatra érvényes, felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátás a közfinanszírozási és a külső finanszírozási mérőszámok fokozatos javulását jelzi.

A Fitch Ratings tavaly novemberben javította pozitívra az addigi stabilról a magyar államadós-osztályzat kilátását. Ehhez fűzött akkori indoklásában a cég kiemelte, hogy 2017-ben már hatodik éve csökkent folyamatosan a magyar államadósság-ráta.

Megnyugtatta a befektetőket a politikai stabilitás

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő közül tavaly a Standard & Poor's is pozitívra javította a magyar szuverén adósosztályzat kilátását. A harmadik nagy cég, a Moody's Investors Service magyar államadós-besorolásának kilátása stabil.

A három hitelminősítő mindegyike 2016 óta a befektetésre ajánlott sávban – a Fitch és a Standard & Poor's BBB mínusz, a Moody's ugyanennek megfelelő Baa3 osztályzattal – tartja nyilván Magyarországot.

Liam Carson, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics európai feltörekvő piacokkal foglalkozó közgazdásza a magyar választási eredményeket kommentáló hétfői elemzésében kiemelte: a magyar piacok pozitív hétfői reakciójából megítélhetően a befektetőket megnyugtatta a választási eredmény teremtette politikai stabilitás. Carson szerint az ellenzék széttöredezettsége azt jelentette volna, hogy ha a Fidesz-KDNP szövetség nem került volna többségbe, akkor a koalíciós tárgyalások meglehetősen „zűrösek” lehettek volna.

A Capital Economics vezető londoni elemzője szerint ugyanakkor a Fidesz-KDNP harmadik kormányzati időszaka előtt álló gazdasági kihívások közé tartozik, hogy késői szakaszában jár a jelenlegi gazdasági ciklus, és az elmúlt évek gyors növekedése után most már egyre érezhetőbbé válnak a kapacitási szűkösségek, különösen a munkapiacon, ami valószínűleg erősödő inflációs nyomáshoz vezet a következő parlamenti időszakban.

Carson szerint a magyar gazdaság potenciális növekedési üteme 2-2,5 százalék, és várhatóan előbb-utóbb ez is határt szab a tényleges növekedési ütemnek.

Az elemző hangsúlyozta: látja annak a kockázatát is, hogy a monetáris politika „túl hosszú ideig marad túl enyhe”.

(MTI nyomán)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha a Fidesz, a kormány, Orbán Viktor engedi, hogy rájuk süssék a lopást, korrupciót, lehetnek bármilyen eredmények, - amelyek tagadhatatlanok - el fognak bukni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés