A jövő városai

Debrecen, Kecskemét, Székesfehérvár és Budapest a legvonzóbb befektetési helyszínek között

2018. március 7. 11:45
A Financial Times friss kiadványában négy magyar város is bekerült a jövő legvonzóbb európai befektetési célpontjai közé. Kecskemétet és Székesfehérvárt a vállalkozásbarát környezete helyezte a kilencedik helyre, Debrecent és a fővárost pedig e városok befektetésösztönző stratégiája tette európai elsővé kategóriájukban. Közép-Magyarország a humántőke szempontjából a legfejlettebb nyugat-európai régiók közé tartozik.

Kecskemét és Székesfehérvár: vállalkozásbarát városok

A nemzetközi lap vállalkozásbarátságot mérő rangsorában több magyar város is előkelő helyen végzett: Kecskemét a kis, Székesfehérvár pedig a mikrovárosok között lett európai kilencedik helyezett. Kecskeméten kívül egyébként csak brit és ír városok kerültek fel a kis – azaz 100 és 350 ezer közötti lakosú – városok listájára.

Ugyanígy a vállalkozásbarát környezet miatt díjazták Székesfehérvárt is, amely a százezer fő alatti európai városok körében ért el előkelő helyezést. Érdekesség, hogy a lista első öt helyezettje kizárólag nyugat-európai (azon belül is ír vagy brit), a második öt helyezettje azonban közép-európai város. 

Azt, hogy egy város milyen környezetet nyújt a cégek számára, két tucat indikátorral mérték. Számított az, hogy milyen jelentős a tudásipar, mennyire alacsony a vállalati adóráta, hány nap alatt lehet vállalkozást indítani, de figyelembe vettek többek között korrupciót, politikai stabilitást és befektetővédelmet mérő indexeket is.

Székesfehérvár emellett egyetlen közép-európai városként hetedik helyezettként került fel a legnagyobb gazdasági potenciállal bíró európai mikrovárosok listájára is. Talán ennek is köszönhető az Arconic legújabb beruházása a városban.

Debrecen és Budapest, a befektetésösztönző városok

Nem csak Kecskemét és Székesfehérvár számítanak a jövő európai beruházási célpontjainak, hanem Debrecen is. A város európai első helyezettnek számít a kisvárosok között a befektetésösztönző stratégiáját tekintve. E kategóriába összesen 146 város nyújtotta be működőtőke-vonzó stratégiáját, amelyet szakmai értékelők pontoztak.

A jelentés kiemeli az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központot és méltatja annak széleskörű szolgáltatásait, legyen szó ipari parkról, irodaépületekről vagy a befektetések során szükségessé váló tárgyalások és találkozók megszervezéséről.

Debrecenhez hasonlóan Budapest is e stratégiájának köszönheti, hogy az értékelt európai nagyvárosok között kilencedik helyezést ért el.

Közép-Magyarország kiemelkedik Közép-Európából

A gazdasági lap elemzői városok mellett régiókat is vizsgáltak. A közepes méretű régiók között Közép-Magyarország az emberi tőke és életstílus kategóriában tizedik, a vállalkozásbarát környezet szempontjából pedig a hatodik lett. 

Előbbi kategória egyébként az oktatás és az egészségügy helyzetére vonatkozó szempontokat vesz figyelembe, így a közép-magyarországi régió és hazánk szempontjából is kedvező jövőképet mutat, hogy sikerült a humántőke többségében északi jóléti államok uralta tizes listájára felkerülnie, egy feltörekvő román régió mellett.

Az értékelés részletes szempontjai itt találhatók, a dokumentum 82. oldalán.

(Címlapkép: kecskemet.hu)

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés