Gazdasági helyzetkép

Orbán: ha sikerül megvédeni Magyarországot, akkor minden évben elérhető a 4 százalékos növekedés

2018. március 6. 13:31
Ha Magyarország bevándorlóország lesz, akkor gazdasági hanyatlás következik, de ha sikerül megvédeni Magyarországot, akkor reálisan elérhető minden évben a 4 százalékos gazdasági növekedés – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági évnyitó című budapesti gazdaságpolitikai fórumán.

Egy bevándorlóország gazdaságilag is gyengébben teljesítene

Orbán Viktor miniszterelnök szerint ha Magyarország nem válik bevándorlóországgá, akkor fejlődni fog, ellenkező esetben viszont „visszalépés, hanyatlás, megtorpanás” lesz.

A kormányfő kedden Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági évnyitó című gazdaságpolitikai fórumán hangsúlyozta: Magyarország ma azért teljesít jobban, mert „nem hagytuk, hogy a döntés szabadságát elvegyék tőlünk”, ugyanis „ha a fontos nemzeti kérdésekben nem mi döntünk, hanem Brüsszel vagy az IMF, akkor bajban leszünk”.

A 2010 óta elért eredmények közé sorolta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) „hazaküldését”, az IMF- és az EU-hitel visszafizetését, a 3,8 százalékra csökkent munkanélküliséget, a karnyújtásnyira lévő teljes foglalkoztatottságot, a hatodik éve 3 százalék alatt lévő hiányt és az államadósság csökkenését.

A gazdasági élet jelenlévő szereplőihez szólva Orbán Viktor úgy fogalmazott: a kormány nem az IMF-re épített, nem keresett külföldi modelleket, és nem fogadott el semmilyen fenyegetést. Ehelyett megállapodott a magyar munkaadókkal és szakszervezetekkel, és így

a minimálbért 2010-hez képest 90 százalékkal, a garantált bérminimumot pedig a duplájára tudták emelni

– mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint ahhoz, hogy Magyarország bármire képes legyen az elkövetkező négy évben, nem szabad beengedni Magyarországra egyetlen migránst sem, meg kell védeni a kerítést, ki kell fizettetni Brüsszellel az árát – minimum a felét –, és ki kell tiltani az országból mindenkit, aki bevándorlásszervezéssel foglalkozik.

Migráció helyett a miniszterelnök szerint demográfiai fordulatra van szükség, amit a bankoknak és a multiknak kell finanszírozniuk: a multik 670 milliárd forintot fizettek tavaly különadó formájában, miközben a családok 730 milliárd forintot kaptak – tette hozzá a Portfolio szerint.

A kormányfő azt mondta: ha sikerül megvédeni Magyarországot, akkor reálisan elérhető minden évben a 4 százalékos gazdasági növekedés, 2022-re pedig a teljes foglalkoztatottság.

Magyarország továbbá képes lehet arra, hogy minden évben emelkedjen a minimálbér, 4 százalékos gazdasági növekedéssel pedig minden évben lehet nyugdíjemelés és nyugdíjprémium, megőrizhető a nők 40 évnyi munka utáni nyugdíjba vonulásának lehetősége, és újra emelkedhet a családoknak járó adókedvezmény – sorolta Orbán Viktor, kiemelve, hogy minden évben csökkenthetők lesznek a munkáltatói adóterhek is.

A miniszterelnök szerint a magyar gazdaságpolitika négy pillére a versenyképesség, a munka alapú gazdaság, a demográfia és az identitás alapú politika, a kormány minden döntése pedig e célok valamelyikét szolgálja.

Hozzátette, hogy az unió az uniós támogatásokkal is keres Magyarországon, így közvetve saját magát finanszírozza. Szerinte Magyarországnak nem az unió pénze kell, hanem a piacai.

Felzárkózási fordulatra van szükség

A következő években az országnak felzárkózási fordulatra van szüksége, el kellene érni, hogy 2030-ra az ország fejlettségi szinte elérje az európai uniós átlagot, 2050-re pedig az akkori osztrák fejlettségi szintet – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az évnyitó rendezvényen.

A jegybank elnöke szerint 2010 óta az ország tizenkettő sikeres fordulatot hajtott végre, köztük gazdaságpolitikai, monetáris politikai és munkaerőpiaci fordulatot.

Kiemelte: a monetáris politikai fordulat révén jelentősen csökkent az országban a kamatok mértéke, az állampapírok hozamszintje, ennek hatásaként

a központi költségvetés a kamatkiadásokban 2015-ben mintegy 500 milliárd forintot, 2017-ben 600 milliárd forintot, az idén pedig várhatóan 750 milliárd forintot spórolhat.

Ehhez az uniós átlagot meghaladó növekedés kell

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint 2020-ra deficit nélküli pénzforgalmi egyenleget tervez a kormány a költségvetésben, emellett az uniós átlagot meghaladó gazdasági növekedést kell elérni 2018-2022 között.

Varga Mihály a legfontosabb célok között említette, hogy az államadósság szintje 2022-re 60 százalék alatt legyen a GDP-hez mérten.

Varga Mihály előadása. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd.


A miniszter kiemelte,

szeretnék elérni, hogy 2022-re a bérekre rakódó közterhek a régiós szint alá csökkenjenek,

a foglalkoztatásban 2020-ra a korábbi egymillió új munkahelyre vonatkozó ígéreteknek megfelelően további 250-300 ezer új munkahelyet kell teremteni, a vállalati szakmunkásképző-helyeken 2022-ig a tanulói szerződések számát 53 ezerről 75 ezer fölé kell emelni.

(MTI nyomán)

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy gyors és bájossan demagóg számítás, hogy mit jelentene mondjuk 30 évig évi 4%-al növekedni:
2022: 2017 122%-a
2032: 2017 180%-a
2042: 2017 267%-a
2047: 2017 324%-a

Az EU-átlag 2%-val számolva ugyanez:
2022: 2017 110%-a
2032: 2017 135%-a
2042: 2017 164%-a
2047: 2017 181%-a

A fideszeseket mióta sokkolja az égő zsinagóga látványa? Az itt hozzászóló fideszesek többsége tele szájjal szokott zsidózni.

Nattyon vicces!
Egyébként a kiugró homlokeresz neandervölgyi génekre utal, azok pedig bevándorlók (migráncs!). Mi cro-magnoniak ezt nem tűrhetjük!!!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés