Idén is erős gazdasági növekedés várható, a mezőgazdaság is pozitív meglepetéseket tartogathat

2018. március 06. 12:45

A tavaly év végi folyamatok folytatódását várják a piaci elemzők a kedden megismert részletes GDP-adatok fényében: továbbra is a fogyasztás és a beruházások növekedése lesz a legfontosabb húzóerő, a kiegyensúlyozottabb növekedést az ipar teljesítményének javulása, a nettó export fékező hatásának mérséklődése, esetleg egy jó termés is segítheti az idei évben.

2018. március 06. 12:45
null

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden kiadott jelentése szerint a bruttó hazai termék  2017-ben 4,0 százalékkal, naptárhatással szűrve 4,2 százalékkal nőtt. A negyedik negyedévben 4,4 százalékos volt a növekedés.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője elmondta, hogy a múlt évhez hasonlóan idén is a beruházások mellett a fogyasztás és az építőipar lesz a főszereplő, a mostani kilátások alapján 3,8 százalékos gazdasági növekedés várható, ám egy jó terméssel a mezőgazdaság még meglepetést hozhat.  

A GDP tavalyi negyedik negyedévi gyorsulását a felhasználási oldalon a fogyasztás, a termelési oldalon pedig az építőipar élénkülése okozta. Az építőipar továbbra is jól teljesíthet, igaz, a magas tavalyi bázis miatt idén mérséklődhet a szerepe. A szolgáltatások lendületben maradnak, az iparban pedig gyorsulásra lehet számítani. 

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában kiemelte, a fogyasztást tekintve az elmúlt évek egyik legdinamikusabb bővülését regisztrálta a KSH a tavalyi  utolsó negyedévben, a kedvező munkaerő-piaci folyamatoknak köszönhetően, ami a háztartások növekvő vásárlási hajlandóságával párosult. Szintén erőteljesen segítette a gazdaság teljesítményét a beruházások bővülése, az uniós projektek felpörgése, a lakáspiac fellendülése, valamint a feldolgozóipari kapacitásbővítések eredményeként.

A növekedést a külkereskedelem fogta vissza, mert az erős belső kereslet magas importigényét, a felpörgő export nem tudta ellensúlyozni, ami a nettó export negatív hozzájárulását hozta.  2018-ban a tavalyi évhez hasonló, 3,9 százalékos éves növekedést vár az ING, egy jóval kiegyensúlyozottabb szerkezetben, a kapacitások bővülése miatt az ipar felerősödésével, valamint a nettó export bővülésével.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője megerősítette, hogy a részletek alátámasztották az Erste Bank várakozásait, miszerint a felhasználási oldalt elsősorban a háztartások fogyasztása, a közösségi fogyasztás, valamint a beruházások hajtották, míg termelési oldalon a szolgáltatások és az építőipar jelentették a növekedés legfontosabb forrásait. 

A gazdaság lendülete kitarthat az idén is. Az uniós támogatások intenzív felhasználása folytatódik és támogatja a beruházások emelkedését. Eközben a magas szinten lévő fogyasztói bizalom, az igen feszes hazai munkapiac, az emelkedő bérek és a csak lassan emelkedő fogyasztói infláció a háztartások fogyasztásának további bővülését sugallja. Így a belső kereslet lehet a GDP növekedésének meghatározó tényezője 2018-ban is.

A folytatódó európai konjunktúra továbbra is segíti az export stabil növekedését, ugyanakkor vélhetően negatív marad a nettó export hozzájárulása a növekedéshez, az élénkülő belső kereslet magas importigénye miatt. A tavalyi kiemelkedő növekedési adat után így összességében csak kisebb mértékű lassulást prognosztizál az Erste Bank.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2018. március 31. 20:29
Értem én, de akkor azt választom, hogy inkább Orbánék lopjanak, mint a Jobbik-MSZP-DK-LMP vonulat "ne". :-)
antioxi
2018. március 08. 21:45
Majd leül a gazdaság, ha a Karácsony-Vona-Gyurcsány kormány tevékenykedik. Isten ne adja!
A jobbik árulása: október 2.
2018. március 08. 21:45
Mi lenne, ha azorbánék lopnának is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik