Kína lecsapott, komoly lépésre szánta el magát

2018. február 27. 10:19
Lovas-Romváry András
Napi

A kínai hatóságok azt szeretnék elkerülni, hogy az Anbang esetleges pénzügyi problémái az egész kínai pénzügyi rendszer stabilitását fenyegessék.

„A kínai biztosítási felügyelet (CIRC) pénteki bejelentése szerint átvette az irányítást a komolyan eladósodott, az elmúlt években külföldön is agresszívan terjeszkedő Anbang Insurance Group felett - számolt be a Wall Street Journal és a Financial Times. A céget illegális pénzügyi tevékenységgel vádolják egykor politikai körökben is nagy népszerűségnek örvendő vezetőjének bukása után. (...)

Az üggyel kapcsolatban megjelent elemzések szerint a súlyosan eladósodott nemzetközi kínai óriáscégekre több okból is rájárhat a rúd. Egyrészt a külföldi terjeszkedést a kínai hatóságok már nem nézik annyira jó szemmel, mivel komolyabban gátat szeretne vetni a kínai tőke ellenőrizetlen külföldre áramlásának. Másrészt ezen cégek közül jó néhánynak meglehetősen ingatag lábakon áll finanszírozása, az Anbang esetében például felvetődött az, hogy terjeszkedésében túlságosan is támaszkodott olyan forrásokra, mint például magas hozamú életbiztosítások értékesítéséből befolyó összegekre. Ez pedig, amikor valaki hosszabb távú befektetéseket finanszíroz magas kamatozású rövid forrásokból, általában rossz véget szokott érni.

A kommentárok egy része szerint a kínai hatóságok azt szeretnék elkerülni, hogy az Anbang esetleges pénzügyi problémái az egész kínai pénzügyi rendszer stabilitását fenyegessék. Mások szerint viszont az Anbang esetében az üthette ki a biztosítékot, hogy a cég a többi külföldön is terjeszkedő kínai céghez képest jóval nagyobb mértékben támaszkodott privát forrásokra, s így a szokásosnál jóval kisebb volt felette az állami kontroll.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://makronom.mandiner.hu/trackback/31374