Az ukrán kormány felére csökkentené az állami részesedést a bankszektorban

2018. február 21. 16:12
Az ukrán kormány azt tervezi, hogy a felére mérsékli az állami részesedést a bankszektorban – jelentette be a szerdai kormányülésen az ukrán pénzügyminiszter.

Olekszandr Daniljuk elmondta, a kormány már nem tervez új állami bankot alapítani, középtávon pedig a bankszektorban az állami részesedést a jelenlegi 55 százalékról 24 százalékra kívánják csökkenteni. Több bankot eladnak, vagy a már meglévő bankokban csökkentik az állami részesdést.

Az LB.ua ukrán hírportál által idézett Olekszandr Daniljuk kifejtette: 2022-ben eladják az ország legnagyobb bankját, a több mint 2200 fiókkal rendelkező Privatbankot, ezt megelőzően pedig 2020-ban a negyedik legnagyobbat, az Ukrhazbankot értékesítik. Ezen kívül csökkentik az állami részesedést a második legnagyobb bankban, az Oscsadbankban és a harmadik legnagyobban, az Ukreximbankban.

A magánbefektetők a két bankban kisebbségi részesedést szerezhetnek, ehhez a feltételeket 2019 végére tervezi megteremteni az ukrán kormány. A múlt év eleji lista szerint az Ukrajnában működő 15 legnagyobb bank közül a 13. az OTP Bank volt.

A Privatbank, amely 1992 óta Ukrajna legnagyobb pénzintézete, 2016 végére a csőd szélére került. A kormány ekkor államosította az addig magánkézben lévő bankot, hogy fenntartsa az ukrán bankrendszer zavartalan működését.

Az Ukrhazbankot, két másik ukrán bankkal együtt, a 2008-2009. évi válság idején államosították.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában