Miért volt a gazdasági előrejelzés mindig is hibás tudomány

2018. február 18. 22:46

Adam Shaw
The Guardian
Félreértjük az előrejelzés tudományát és nem a megfelelő emberekhez fordulunk előrejelzésért.

„Prakash Loungani az IMF-től elemezte a gazdasági előrejelzők pontosságát és valami igazán figyelemre méltót és aggasztót talált. (...)

Az elemzése megmutatta, hogy a közgazdászok az elmúlt 150 recesszióból 148-at nem tudtak előrejelezni. A probléma szerinte az, hogy nem származott túl sok előnye annak, aki előrejelezte a recessziót. Aki nem értett egyet a konszenzussal, annak nem a megítélése javult, hanem inkább kétkedéssel szembesült. (...)

A probléma egy része az, hogy félreértjük az előrejelzés tudományát és nem a megfelelő emberekhez fordulunk előrejelzésért. Ha tudni akarjuk, hogy mi történik éppen a gazdaságban, akkor azt gondoljuk, hogy a nyilvánvaló megoldás ha megkérdezünk egy közgazdászt. De Storey szerint ez rossz megközelítés lehet. Az előrejelzés egy művészet, amely nem egyezik meg a speciális tudás szükségességével. Szerinte azok az emberek, akik a legjobbak voltak az arab tavasz előrejelzésében, nem Közel-Kelet szakértők. Olyan emberek voltak akik Kelet-Európát tanulmányozták és ott hasonló minták kialakulását tapasztalták. Nem egyes tudományterületek szakértőire van szükségünk, hanem olyan emberekre, akik bármit jól előre tudnak jelezni.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés