Miért nincs Japánban populizmus?

2018. február 16. 22:14

A hatékonyság nem hozza létre a közösséghez tartozás érzését.

„A japán gazdaság a világ egyik legvédettebbje és legkevésbé globalizált a fejlett világ országai közül. Számos oka van annak, hogy a japán kormányok ellenálltak a neoliberalizmusnak, amit a nyugat Reagan/Thatcher óta népszerűsített és amelyet a vállalati érdekek, a bürokratikus privilégiumok, és érdekcsoportok állami költésekért való küzdelme jellemez. De az egyik ilyen ok a büszkeség megőrzése a foglalkoztatásban a hatékonyság rovására. Ha ez akadályozza a magángazdaságot, ám legyen.

A thatcherizmus talán hatékonyabbá tette a brit gazdaságot. De a szakszervezetek és a dolgozói kultúra más meghonosodott intézményeinek megtörésével a kormányzatok a büszkeség forrását is elvették azoktól az emberektől, akik gyakran kellemetlen munkákat végeznek el. A hatékonyság nem hozza létre a közösséghez tartozás érzését. Azok, akik most úgy érzik, hogy tehetetlenül sodródnak, helyzetükért az elitet teszik felelőssé, amely jobban képzett és olykor tehetségesebb is – ezért könnyebben tud boldogulni a globális gazdaságban.

Az egyik leginkább ironikus következménye ennek az, hogy számos ilyen ember az USA-ban egy nárcisztikus milliárdost választott elnökének, aki a gazdagságával, a személyes sikereivel és géniuszával henceg. Ehhez hasonló nem történhetne Japánban.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://makronom.mandiner.hu/trackback/31185