Miért nincs Japánban populizmus?

2018. február 16. 22:14

Ian Buruma
Project Syndicate
A hatékonyság nem hozza létre a közösséghez tartozás érzését.

„A japán gazdaság a világ egyik legvédettebbje és legkevésbé globalizált a fejlett világ országai közül. Számos oka van annak, hogy a japán kormányok ellenálltak a neoliberalizmusnak, amit a nyugat Reagan/Thatcher óta népszerűsített és amelyet a vállalati érdekek, a bürokratikus privilégiumok, és érdekcsoportok állami költésekért való küzdelme jellemez. De az egyik ilyen ok a büszkeség megőrzése a foglalkoztatásban a hatékonyság rovására. Ha ez akadályozza a magángazdaságot, ám legyen.

A thatcherizmus talán hatékonyabbá tette a brit gazdaságot. De a szakszervezetek és a dolgozói kultúra más meghonosodott intézményeinek megtörésével a kormányzatok a büszkeség forrását is elvették azoktól az emberektől, akik gyakran kellemetlen munkákat végeznek el. A hatékonyság nem hozza létre a közösséghez tartozás érzését. Azok, akik most úgy érzik, hogy tehetetlenül sodródnak, helyzetükért az elitet teszik felelőssé, amely jobban képzett és olykor tehetségesebb is – ezért könnyebben tud boldogulni a globális gazdaságban.

Az egyik leginkább ironikus következménye ennek az, hogy számos ilyen ember az USA-ban egy nárcisztikus milliárdost választott elnökének, aki a gazdagságával, a személyes sikereivel és géniuszával henceg. Ehhez hasonló nem történhetne Japánban.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És elképesztően rasszisták. És roppant zárkózottak és boldogtalanok, akárcsak a svájciak.

Furcsa látni ezeket a jóléti szociokulturális gettókat. Nem tudom hova tenni őket. Talán mert mi magyarok sosem voltunk ilyen helyzetben, nem tudjuk átélni a helyzetüket.

"Even as a wave of right-wing populism is sweeping Europe, the United States, India, and parts of Southeast Asia, Japan has so far appeared to be immune. There are no Japanese demagogues, like Geert Wilders, Marine Le Pen, Donald Trump, Narendra Modi, or Rodrigo Duterte, who have exploited pent-up resentments against cultural or political elites. Why?"

Ian Burumának a legkézenfekvőbb választ valamiért nem sikerült megtalálnia: Japánban nem arctalan globáltőkések, nem a nemzetközi, hanem a nemzeti tőke ad munkát, pörgeti a gazdaságot. Ezért aztán tavaly 20 darab (!) menekültet fogadtak be és a csoportkohézió, nemzeti öszzetartozás olyan, hogy náluk az 1% koreai a lusta idegen. Tényleg ennyire nehéz belátni, hogy egy 99%-ban homogén nemzetben egészen egyszerűen nincsen szükség külön nacionalistákra?

No most ezek után ki a faszt érdekel mit írt a "szakértő" újságíró.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés