Hivatalosan is fellépett az uniós dobogóra a magyar gazdaság

2018. február 14. 12:49

A negyedik negyedévben negyedéves és éves bázison is lassult a gazdasági növekedés üteme az euróövezetben és az Európai Unióban az unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán kiadott második becslése szerint. Magyarországon épp ellenkezőleg történt: a negyedik negyedévben a második legnagyobb GDP-növekedési ütemet érte el az Európai Unióban negyedéves és éves összehasonlításban.

2018. február 14. 12:49
null

A negyedik negyedévben szezonális kiigazítással 0,6 százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék (GDP) az előző negyedévhez képest az euróövezetben és az Európai Unióban.

Az euróövezet 19 tagállamában és az EU 28 tagállamában egyaránt átlagosan 0,7 százalékkal nőtt GDP a harmadik negyedévben negyedéves bázison. A második negyedévben szintén mindkét országcsoportban 0,7 százalék volt az átlagos negyedéves GDP-növekedés, az első negyedévben pedig mindkét térségben 0,6 százalékos.

Az előző negyedévihez képest Litvánia bruttó hazai terméke nőtt a legnagyobb mértékben a negyedik negyedévben, 1,5 százalékkal. A második legnagyobb növekedési ütem, 1,3 százalék, a magyar volt. Ciprus és Finnország 1,1 százalék negyedéves GDP-növekedést ért el, Lengyelország pedig 1,0 százalékot.

A negyedéves GDP-növekedés üteme a nagyobb euróövezeti tagállamok közül lassult Németországban (0,7-ről 0,6 százalékra), Olaszországban (0,4-ről 0,3 százalékra) és Spanyolországban (0,8-ról 0,7 százalékra), emelkedett viszont Franciaországban (0,5-ről 0,6 százalékra).

Az évesített GDP-növekedés szezonális kiigazítással a negyedik negyedévben az euróövezetben 2,7 százalék, az EU-ban 2,6 százalék volt, alacsonyabb a harmadik negyedévinél, ami mindkét térségben 2,8 százalék volt. A második negyedévben az euróövezet 2,4 százalék, az EU 2,5 százalék éves GDP-növekedést ért el, az első negyedévben pedig az euróövezet 2,1 százalékot, az EU 2,2 százalékot.

A legnagyobb éves GDP-növekedést a negyedik negyedévben Románia érte el, 7,0 százalékot. A román növekedés azonban nem fenntartható, mivel azt nagyon erős prociklikus, a gazdaságot élénkítő, fogyasztásösztönző politikákkal sikerült elérni – nyilatkozta a Makronómnak Winkler Gyula volt romániai miniszter, az Európai Parlament képviselője.

A második helyen pedig Magyarország és Lettország osztozott 4,8 százalékkal, a harmadik legnagyobb növekedés pedig a lengyel volt 4,3 százalékkal. Az EU-ban 3,0 százalék feletti GDP-növekedést a negyedik negyedévben Bulgária ért még el (3,6 százalék), valamint Spanyolország (3,1 százalék), Ciprus (3,9 százalék) és Litvánia (3,6 százalék), illetve Hollandia (3,1 százalék), Ausztria (3,6 százalék), Szlovákia (3,6 százalék) és Finnország (3,9 százalék).

(MTI nyomán)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2018. május 08. 07:53
Csak szólok elakadt a lemez magánál még 2010ben. De azóta 8 év eltelt!
Einar
2018. március 19. 21:08
Csak elfelejted megemlíteni, hogy aki 1-ről, 3-ra jutott, az nem jut 1-ről, 2-re sem, mert az egész országuk fogja az IMF-nek, a CIA-nak és még egy valag hárombetűs multicégnek! A második hely önerőből, illieberálisan, egészen frankó így nekünk, köszi! :) Adjon az Allah, neked szebb jövőt!
Volo
2018. március 06. 16:03
De gyenge vagy! S ez nem a cikkben leírtakról szól, az meg ne zavarjon! ( nem zavar, tudjuk!) Szóval, hol van, az, hogy a "kuszaszemű", meg a "zorbán" tönkre tette a gazdaságot? Ó te Isten, agyban gyönge teremtménye!
hakos
2018. március 05. 11:31
És ha a mai ellenzék kormányozna, akkor meg -8 % lenne. Mivelhogy kormányozásra egyébként teljesen alkalmatlanok, de viszont lopni meg jobban tudnak....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik