TECHtonic Shifts

Cséfalvay Zoltán: a digitalizálással fokozatosan visszakerül a termelés Európába

2018. február 13. 20:49
Bemutatták Cséfalvay Zoltán, Magyarország OECD és UNESCO nagykövetének a technológiai átalakulásról szóló kötetét kedden Párizsban, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) székházában.

A Kairosz Könyvkiadó gondozásában 2017-ben magyarul A nagy korszakváltás, angolul TECHtonic Shifts címmel megjelent könyv alapgondolata, hogy az 1980-as években kezdődött globalizáció korszaka a 2010-es évek elejére véget ért, és a világ a technológia korszakába lépett. Új típusú gazdaság és társadalom jön létre, amely a megosztáson, a közösségi használaton, a javak és a szolgáltatások közösségi és együttműködő előállításán alapul.

Angel Gurría, az OECD főtitkára megnyitójában elmondta: a magyar nagykövet „egy nagyon fontos könyvet írt egy nagyon jó címmel”, amely átfogó képet nyújt a gazdaság előtt álló digitális kihívásról, és olyan aktuális kérdésekkel foglalkozik, amelyek a davosi világgazdasági fórum vagy a dubaji nemzetközi kormányzati csúcstalálkozón is fő témák voltak.

Cséfalvay Zoltán az MTI-nek elmondta: az eredetileg az OECD-ben eltöltött időszakáról naplónak indult könyv magyar változatában a nemzetközi szervezetben elhangzott eladások, beszélgetések és kutatások alapján a kirajzolódó korszakváltás közép-európai kihívásaira hívta fel a figyelmet. Az angol változatban nagyobb hangsúlyt kaptak a technológiai kérdések, ami a nemzetközi közönséget jobban érdekelheti.

Elmondta, az OECD kutatásai arra világítanak rá, hogy a robotikával, a 3D nyomtatással, a digitalizálással fokozatosan visszakerül a termelés Európába, ráadásul a gépek akkor és úgy dolgoznak, ahogy a programozó akarja. Az ipari termelést a digitális szolgáltatás váltja fel, s mindez alapvetően alakítja át a jövőben a világgazdaságot és a világkereskedelmet, ami a nagykövet szerint egy hirtelen felgyorsuló folyamattá válhat, és eközben a platformgazdaságban kitalált módszerek átvétele és hasznosítása következik a közszférában.

A nagykövet szerint az új korszakban nem tűnik el minden munkahely, de jelentős átalakulások várhatók. Az OECD számításai szerint a jelenlegi foglalkozások 9 százaléka megszűnik, 25-30 százaléka pedig radikálisan megváltozik, és ma még ismeretlen foglalkozások jelennek meg.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lehet, hogy a termelés egy része majd visszakerül, de attól még nem lesz több munkahely Európában.....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés