Összenő, ami összetartozik

2018. február 3. 0:07
Mizsei Kálmán – Magyar Bálint
HVG
Az elmúlt héten ragályos betegség gyorsaságával terjedt Magyarországon a neomarxista közgazdász Thomas Piketty blogjának ábrája.

„Az elmúlt héten ragályos betegség gyorsaságával terjedt Magyarországon a neomarxista közgazdász Thomas Piketty blogjának ábrája, illetve az abból levont következtetés, miszerint a tőkekivonások nagyságrendekkel meghaladják az európai konvergenciaprojektekben a régiónak, köztük hazánknak kifizetett támogatásokat. A kormányzatközeli média azonnal beindult, zászlaján hordozva Piketty tételét.

Az összehasonlítás marxista eredetű alaphibája természetesen az, hogy a tőkejövedelmekre, mint valami jogosulatlan, meg nem keresett jövedelemre tekint. Amikor egy dollárt kivonnak, nem kérdezi azt meg, mennyit dolgozott az a dollár a fogadó országban a közösség hasznára előtte. Magyarországon a külföldi tőkének kulcsszerepe volt a az ország lakosságának sokáig sikeres áttérésében a szocializmus utáni rendszerbe.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vegyük figyelembe:
"Kálmán Mizsei jelenleg az Európai Unió polgári biztonsági ágazat reformjával foglalkozó tanácsadó missziójának vezetője. Korábban az Európai Unió Alapítványának Nyitott Társadalom Alapítványának elnöke volt. "
Forrás Wiki

Mit keres Magyar Bálint ebben a témakörben?

Mizsei Kálmán véleménye számomra nem meghatározó. Már a kiindulás is valótlan és az erre alapozott vélemény csúsztatás. Így a konklúzió hibás. Számomra inkább meghatározó a Nobel-díjas közgazdász, Paul Krugman, aki „az év, de talán az évtized legfontosabb közgazdasági témájú könyvének” - http://www.nybooks.com/article.. - nevezte .
(A könyv címe: A tőke a 21. században Magyar nyelvre is befordították.)
A könyv összefoglalója:
A vagyon eloszlása napjaink egyik a legvitatottabb kérdése. De ismerjük-e valójában az egyenlőtlenségek hosszú távú mintázatát? Thomas Piketty könyve majdnem három évszázadra és több mint húsz országra vonatkozó elemzéseket foglal magában, miközben teljesen új alapokra helyezi a kapitalizmus dinamikájának megértését: a fókuszba a gazdasági növekedés és a tőke megtérülésének ellentmondását állítja. Arra a következtetésre jut, hogy a gazdaságot a lassú növekedés, a társadalmat a kirívó jövedelmi egyenlőtlenségek jellemzik majd, és visszatér az oligarchák kora. A jelenlegi tendenciák a szuperjövedelmek féktelen növekedése, illetve a vagyonok szélsőséges koncentrációja valós és jelentős veszélyt jelentenek a demokratikus társadalmak meritokratikus értékeire és a társadalmi igazságosságára. Az elmúlt évszázadok tanulságaiból okulva és a megfelelő következtetések levonásával ez a mű olyan eszköztárat sorakoztat fel előttünk, amelynek segítségével ez a tendencia megfordítható lehetne.

Thomas Piketty „nem a tőkével, hanem a vagyonnal foglalkozik, pontosabban a vagyoni egyenlőtlenséggel. Így semmi köze sincs semmilyen formában Marx Tőke c. műcéhez. Thomas Piketty tézise szerint a gazdasági egyenlőtlenség nem a véletlen műve, hanem sokkal inkább a kapitalizmus velejárója, ami csak állami beavatkozás útján fordítható meg. Szerinte a kapitalizmus reformra szorul, melynek hiányában a demokratikus rend kerül veszélybe.

Piketty elemzésében az általa vizsgált nyugat-európai és észak-amerikai országokban a gazdasági egyenlőtlenség növekvő trendjét találta, amit a 20. század derekán néhány különleges esemény – a két világháború, a nagy gazdasági világválság – pusztán átmenetileg fordított meg, hogy aztán kb. 1975-től újra az egyenlőtlenségek növekedéséé legyen a főszerep. A szerző véleménye szerint a világ a kapitalizmus olyan válfaja felé halad, ahol az üzleti siker a kormányzati szereplőkhöz fűződő kapcsolatokon múlik és ahol a gazdaság jelentős részét öröklött vagyonok dominálják.”
Forrás: Wiki

"Összenő, ami összetartozik"?

Akkor Mizsei Kálmán - Magyar Bálint összenő soros nyílt társadalmával?

"Magyarországon a külföldi tőkének kulcsszerepe volt a az ország lakosságának sokáig sikeres áttérésében a szocializmus utáni rendszerbe.”"
...sokáig sikeres áttérésében..." úgymint a külföldi tőke virágoztatott bennünket
a spontán privatizáció
a magyar cégek becsődöltetése, piacról való eltakarítása
a bokrosi padlássöprés-végkiárusítás, garantált 12%-os profittal államilag
a devizahiteles cunami
és hasonló innovációk esetén
Bezzeg a Mészároslőrinc, az csak épít-vállal-teljesít, nem külföldi tőkés, csak hazai, tehát szar...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés