Bérunió vagy alacsony bérekre épülő modell?

2018. január 28. 22:00

Pogátsa Zoltán
Új Egyenlőség
A jelenleginél sokkal magasabb, a nyugatinál azonban alacsonyabb bérszínvonal lenne előnyös Magyarország számára.

„Nos, a jelenleginél sokkal magasabb, a nyugatinál azonban alacsonyabb bérszínvonal lenne előnyös Magyarország számára. Hogyan lehet megállapítani, hogy mégis hol helyezkedik el az optimális bér ezen két végpont közötti egyenesen?

Először is fel kell hagyni azzal az illúzióval, hogy közgazdászok vagy politikusok képesek megállapítani, hogy a teljes magyar gazdaság számára hol lenne az ideális bérszínvonal.

Ahogy bemutattuk, a nemzetgazdasági átlagtermelékenység nem határozza meg az egyes iparágak, cégek, üzemegységek, egyének termelékenységét és béreit. Ezért az előbbiből az utóbbit levezetni nem lehet.

A gazdaság egyes részeinek termelékenységét, így elérhető béreit leginkább maguk az érintettek ismerik legjobban. Nem véletlen, hogy Észak- és Nyugat-Európában ezt a kérdést az egyes iparágakban tevékenykedő erős munkaadói és munkavállalói szervezetek rendezi. Számos nyugati országban nincs is szükség központi minimálbérre, mert helyette a munkapiaci partnerek iparági bérpadlókban állapodnak meg, melyek lehetőséget teremtenek a differenciálásra. Ez lenne Magyarországon is az ideális és követendő példa, melyhez azonban a törvényhozásnak jelentősen erősítenie kellene a szakszervezetek és a munkaadói szervezetek jogosítványait és finanszírozását.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés