Decemberben tovább gyorsul az euróövezet gazdasági növekedése az IHS Markit szerint

2017. december 14. 10:57

Az euróövezet gazdasági teljesítményének további javulására, a gazdasági növekedés gyorsulására utal a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet csütörtökön közzétett előzetes kompozit beszerzésimenedzser-indexe.

2017. december 14. 10:57

A nem végleges adatok szerint decemberben 80 havi csúcsra, 56,5 pontra emelkedett az euróövezet szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a novemberi 56,2 pontról. Szakértők romló adatra, 56 pontra számítottak. A feldolgozóipari BMI rekordszintre, 60,6 pontra nőtt a novemberi 60,1 pontról. A szolgáltatóipari és feldolgozóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI előzetes értéke 2011 februárja óta legmagasabb, 58 pont lett decemberre, magasabb a novemberi 57,5 pontnál és jobb a szakértők által becsült 57,2 pontnál.

Az előzetes adatok szerint decemberben a francia kompozit index 60 pontra mérséklődött a novemberi, 78 havi csúcsnak számító 60,3 pontról. Szakértők gyengébb mutatóra, 59,4 pontra számítottak decemberre. A mutató most második alkalommal érte el a 60 pontot 2011 májusa óta. A német kompozit index 58,7 pontra nőtt a novemberi 57,3 pontról. Szakértők a mutató gyengülésére, 57,2 pontra számítottak. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke zsugorodását jelzi.

A decemberi előzetes BMI-adatok alapján jó év végi teljesítményre lehet számítani az euróövezetben – foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Elmondta: az adatok 0,8 százalékos negyedéves GDP-növekedésre utalnak az euróövezetben, ami a legjobb teljesítmény lenne 2011 kezdete óta. Németországban 1 százalékos, Franciaországban pedig 0,7-0,8 százalékos lehet a negyedéves GDP-növekedés a folyó negyedévben.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik