Gazdálkodj okosan

Jobban gazdálkodik az állam, a bőrünkön érezzük: a hitelezők helyett a családoknak megy a pénz

2017. december 12. 9:45
Történelmi idők: a tízéves magyar állampapír hozama novemberben az amerikai tízéves kötvény hozama alá csökkent. A piac már olcsóbban kezdte finanszírozni a magyar állam működését, mint az Egyesült Államokét. Olcsó hitelt márpedig az kap, aki megbízható és felelősen gazdálkodik, legyen szó egy átlagos magyar háztartásról, vagy az államháztartásról. A felszabaduló pénzeket a magyar állam sokkal jobb célokra tudja fordítani, mint a törlesztés.

Segíts magadon, a piac is megsegít

A kötvényhozam számos tényezőt tükröz, ezek közül az egyik legfontosabb a kötvényt kibocsátó ország megbízhatósága. A magyar hozamok egyébként már 2012 óta trendszerűen csökkennek, nemrég pedig az amerikai hozam alá is benéztek. 

Tízéves kötvényhozam 2017-ben (százalék) 

Forrás: ÁKK, US Treasury


Az olcsó finanszírozás mögött nagy részben az áll, hogy Magyarország megbízhatóbbá és stabilabbá vált az elmúlt években, ami költségvetési politikáját illeti. A piac értékeli, hogy a kétezres évek gazdaságpolitikai hibáit, azaz az adósságra épülő növekedést és az így létrejövő devizaadósság állományának problémáját is megoldotta a jelenlegi kormány. Ezért már egyre valószínűbb, hogy Magyarország vissza tudja fizetni azt, amit kölcsönkér. Ezt egyébként a CDS-felárakkal mérik, ami egyfajta biztosítás és annak a kockázatát számszerűsíti, hogy egy ország nem fizeti vissza lejáratkor a kölcsöneit. Tulajdonképpen az állam csődje elleni biztosítás éves díjáról van szó.

Ennek fényében jól érthető, hogy miért ugrott meg a CDS-felár az IMF-fel folytatott tárgyalások alatt 2012-ben. A válság olyan nehéz helyzetben érte Magyarországot a korábbi felelőtlen pénzügyi politika miatt, hogy hazánk bekerült a világ tíz legkockázatosabb országa közé is. A legnagyobb hátrányt ebből a szempontból Magyarországnak kellett ledolgoznia a visegrádi országok között.

CDS-felárak (bázispont)

Forrás: Eurostat


A zsebünkön érezzük, hogy a hitelesség kifizetődik

A megtakarított milliárdokat a kormány már saját gazdaságpolitikai céljaira, például a dolgozók és a családok megerősítésére tudja fordítani. A kamatokon Magyarország egyre nagyobb összeget takarított meg 2010 óta, amely 2016-ra saját GDP-jének körülbelül 1,5 százalékára hízott. Ez volt az egyik fő forrása a személyi jövedelemadó csökkentésének, a családi adókedvezményeknek és a többi családtámogató intézkedésnek. A különadókkal együtt így a gazdaságpolitika 2010 óta évente átlagosan a GDP 2,5-3 százalékának megfelelő összeget adott a dolgozó háztartásoknak és családoknak.

Nem csak a megbízhatóság számít

A hozamokra emellett a jegybankok politikái is hatással vannak. A hozamokat ugyanis a jegybankok monetáris politikái is befolyásolják, márpedig az amerikai és magyar monetáris politika jelenleg némileg eltérő politikát folytat. Az amerikai Fed már emeli a kamatokat, de a Magyar Nemzeti Bank még alacsonyan kívánja tartani azokat. A kamatok pedig megjelennek az államkötvények hozamaiban.​


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés