Egyszer megjavulok én

Fél nappal a Facebookot leleplező cikkünk után a cég nyilatkozatot adott ki

2017. december 12. 22:50
A Facebook helyben, a tevékenysége szerinti országokban fogja könyvelni reklámbevételeit ahelyett, hogy dublini székhelyén venné nyilvántartásba azokat – jelentette be a közösségi médiaportál kedden, miután részletes cikkben jártunk utána, miért kerülhetett fel a NAV szégyenlistájára a Google-lel együtt.

Dave Wehner, a cég pénzügyi vezetője blogbejegyzésében tudatta, hogy a Facebook vezetése úgy döntött, a jövőben helyi értékesítési struktúrára áll át azokban az országokban, amelyekben irodája támogatja a helyi hirdetőknek történő értékesítést. Mint elmondta, ez azt jelenti, hogy a reklámokból keletkező bevételeket a továbbiakban nem a dublini nemzetközi székhely rögzíti majd, hanem a cég helyi irodái tartják nyilván azokat. A Facebook úgy hiszi, hogy ez az értékesítési struktúrára nagyobb átláthatóságot biztosít majd. Eddig a Facebook némely helyi vezetője valóban nem tudta megmondani, hogy mekkora forgalmat bonyolít egy-egy országban a cég.

Wehner tájékoztatása szerint a közösségi médiaportál 2018-ban hajtja végre a változtatást, és 2019 első felében kívánja befejezni az új értékesítési struktúráját.
 

Olvassa el ezt is: Felkerültek a NAV szégyenlistájára, megtámadta hazánkat a Facebook és a Google​ ​
 

Az időzítés persze nem véletlen: ahogyan azt kedd reggel ebben a cikkünkben megírtuk, a Facebooknak is érdeke, hogy nemzetközi megállapodás szülessen az adózásáról. Miközben Izraeltől Ausztráliáig egyre több országnak sikerül bevonni a közös teherviselésbe az adózás elől kibúvó céget, Magyarország is élen jár a Facebook és a Google megadóztatásának törekvésében.

Az Európai Bizottság várhatóan márciusban terjeszti elő jogalkotási javaslatát azon multinacionális digitális vállalatok megadóztatásáról, amelyeket azzal vádol, hogy a nyereségük után fizetendő járulékukat alacsony adókulcsú uniós tagországokban róják le, például Írországban, vagy Luxemburgban. Ha Magyarországnak még ezelőtt sikerülne adózásra bírni a két multit, akkor azzal nemzetközi példát teremtene.

A multik és a magyar kormány küzdelméről itt talál részletes hátteret.

(MTI nyomán)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Facebook bölcs módon előre menekült, pontosan tudta, hogy az Unió márciusban terjeszt elő egy hasonló adóztatási javaslatot, ami pár hónapon belül életbe léphet. Ilyenkor sokkal elegánsabb önként vállalni azt, ami később szabály lesz.....(Amit nem tudok megakadályozni, azt inkább elősegítem...)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés