Az esküvői tortáknak semmi közük a szólásszabadsághoz

2017. december 9. 15:18

Jacob G. Hornberger
Mises Institute
Ehelyett a magántulajdonról és a diszkriminációhoz való jogról van szó.

„A tény az, hogy az esküvői torta-vitának semmi köze a szólásszabadsághoz. Ehelyett a magántulajdonról és a diszkriminációhoz való jogról van szó.

Kezdjük egy egyszerű példával: adott egy lakástulajdonos. Azt hiszem mindenki egyetértene, hogy joga van eldönteni, kit hív meg az otthonába. Elvégre ő a tulajdonos. Ez egy része annak, amiről a magántulajdon szól: a jogról, hogy kizárjon másokat az ingatlanából.

Feltételezzük, hogy a tulaj bulit rendez, de kizárja a feketéket, zsidókat, migránsokat és a szegényeket. Mind a száz vendége gazdag fehér amerikai. (...)

A magántulajdon és a szabadság alapelvei mentén a tulajdonosnak joga van diszkriminálni. Ha az állam arra kötelezné, hogy hívjon meg feketéket, zsidókat és migránsokat, illetve szegényeket is a buliba, akkor semmiképpen nem tarthatjuk őt szabad embernek. (...)

Ugyanez az elv érvényes az ember vállalkozására. Ez az ő üzlete, a magántulajdona. Épp ugyanannyi joga van diszkriminálni itt, mint az otthonával kapcsolatban.

Ezt az elvet alkalmazva az esküvői torta-vita darabjaira hullik. A sütőiparosnak joga van annak sütni, akinek csak akar, bármilyen neki tetsző okból. Lehet, hogy utálja a feketéket, zsidókat, migránsokat és szegényeket. A motiváció nem számít. Az számít, hogy a szabadság és a magántulajdon alapértékeire építve a magánszektor üzleteinek a lakástulajdonosokhoz hasonlóan jogukban áll diszkriminálni.

Ugyanezen okból, a fogyasztóknak pedig joguk van bojkottálni a diszkrimináló üzletet, sőt, másokat is buzdíthatnak erre. Így kezeli a szabad piac azokat a cégeket, amelyek az emberek szerint igazságtalanul diszkriminálnak. Abba az irányba tereli őket, hogy a kieső bevételek miatt változtassanak az álláspontjukon, ahelyett, hogy a kormányzat puskacsövét szegeznénk rájuk.”
 

Hornberger a Szabadság Jövője Alapítvány alapítója, amely az elveit nem feladó libertárius gondolkodás képviseletét tűzi ki céljául. Cikke arra az esetre reagál, hogy egy coloradói cukrászda vallási okokból megtagadta, hogy esküvői tortát készítsen egy meleg párnak, emiatt beperelték őket.
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mindenki diszkriminál az élet szinte minden területén. A kérdés csupán az, hogy mi az, amit a társadalom megtűr, és mi az, amit nem És ha nem, akkor fellép-e a jelenség ellen az állam erejével.

A konkrét eset alapján szerintem fölösleges az állam erejével fellépni, mert aki utálja a buzikat, és a törvény mégis rákényszeríti, hogy kiszolgálja őket, az ezután még jobban utálja őket, és másokat is erre fog buzdítani.

Márpedig abban van igazsága, hogy liberális jogállamokban küldtek kényszergyógykezelésre buzikat ezelőtt olyan 50-60 évvel. Szóval ez a lelkes hivatkozásod a szekuláris jogrendre, erőst vicces.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés