Nagyot nőtt a szlovén GDP a harmadik negyedévben

2017. november 30. 16:18

A szlovén bruttó hazai termék (GDP) 4,5 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a szlovén statisztikai hivatal csütörtökön.

2017. november 30. 16:18

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 4,9 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedévben a GDP 2016 azonos időszakához viszonyítva, a második negyedévhez képest pedig 1 százalékkal. Ez valószínűleg az egyébként is dinamikusan növekvő Közép-Európa egyik legjobb növekedési száma. A jelentés szerint a tavalyinál gyorsabb bővülés a külső kereslet növekedésének köszönhető. 

Az export 12, az import 10,1 százalékkal nőtt éves szinten, ami 11,6 százalékos rekord külkereskedelmi többletet eredményezett. Az 1995 óta tartó megfigyelés óta nem volt ilyenre példa.

A belföldi fogyasztás is bővült 2,4 százalékkal, lassabban, mint az előző negyedévben, amikor 3,5 százalékon állt. A végső fogyasztási kiadások 2,5 százalékkal – ugyan annyival mint az első és második negyed évben –, a bruttó állóeszköz-felhalmozás pedig jóval mérsékeltebben, 1,9 százalékkal (az első negyedévben 14, a második negyedévben 7,5 százalékkal) nőtt.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kup Lung
2017. december 03. 18:21
Ideje volt már . Ugyanis Szlovénia az egy olyan ország ahol mindig is jólét volt (kis-Ausztria) de nagyon hullámzó volt a teljesítményük . Pl. közeledni egy tapodtat sem tudtak ők sem pl. Ausztriához . És a válság őket is letarolta. Bankrendszerük pl. szinte megsemmisült . --- Pedig volt EURO-juk már 2008-ban ! Tehát az EURO az nem old meg gazdasági problémákat . Ebből is látszik .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik