Nagyot nőtt a szlovén GDP a harmadik negyedévben

2017. november 30. 16:18
A szlovén bruttó hazai termék (GDP) 4,5 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a szlovén statisztikai hivatal csütörtökön.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 4,9 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedévben a GDP 2016 azonos időszakához viszonyítva, a második negyedévhez képest pedig 1 százalékkal. Ez valószínűleg az egyébként is dinamikusan növekvő Közép-Európa egyik legjobb növekedési száma. A jelentés szerint a tavalyinál gyorsabb bővülés a külső kereslet növekedésének köszönhető. 

Az export 12, az import 10,1 százalékkal nőtt éves szinten, ami 11,6 százalékos rekord külkereskedelmi többletet eredményezett. Az 1995 óta tartó megfigyelés óta nem volt ilyenre példa.

A belföldi fogyasztás is bővült 2,4 százalékkal, lassabban, mint az előző negyedévben, amikor 3,5 százalékon állt. A végső fogyasztási kiadások 2,5 százalékkal – ugyan annyival mint az első és második negyed évben –, a bruttó állóeszköz-felhalmozás pedig jóval mérsékeltebben, 1,9 százalékkal (az első negyedévben 14, a második negyedévben 7,5 százalékkal) nőtt.

(MTI nyomán)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés