Nőttek a beruházások a harmadik negyedévben

2017. november 29. 10:46
2017 harmadik negyedévében a beruházások volumene 18%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit. A feldolgozóipar beruházásai 14 százalékkal nőttek, ami különösen fontos a jövőbeli gazdasági növekedés szempontjából.

A KSH szerint 2017 harmadik negyedévében folytatódott a nemzetgazdasági beruházásoknak az I. félévihez hasonlóan dinamikus bővülése: a fejlesztések volumene 18%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit. A nagymértékű növekedés a vállalkozások kapacitásbővítő fejlesztéseinek, a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklus forrásaiból finanszírozott projektekkel összefüggő munkálatoknak, valamint a lakás- és egyéb ingatlanberuházások élénkülésének köszönhető. 2017 első három negyedévében a beruházások 23%-kal bővültek az egy évvel korábbi, alacsony bázishoz viszonyítva. A harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest a beruházások szezonálisan kiigazított volumene 3,5%-kal emelkedett – teszi hozzá a KSH Gyorstájékoztatója.

A beruházási aktivitás minden nemzetgazdasági ágban emelkedett, kivéve a víz- és hulladékgazdálkodást, ahol 9,6%-os a csökkenés. A nemzetgazdasági beruházások 30%-át képviselő feldolgozóipar fejlesztései – másfél éve tartó folyamatos expanzió folytatásaként – 14%-kal bővültek, ami különösen fontos a jövőbeli gazdasági növekedés megalapozása érdekében. A növekedéshez a legnagyobb mértékben a feldolgozóipari beruházások háromtizedét realizáló járműgyártás invesztíciói járultak hozzá. Jelentős bővülés következett be a villamos berendezések gyártásában és az elektronikai iparban is.

(KSH nyomán)

 

 

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés