A bizonyítékokon alapuló orvoslást túszul ejtették. Interjú.

2017. november 28. 10:21

John Ioannidis
Retraction Watch
Az értékesítési és marketingosztályok a legtöbb vállalatban nagyobb hatalommal bírnak, mint a kutatási és fejlesztési osztályok.

„RW: Ön azt írja, hogy a klinikai bizonyítékok »egy iparági reklámeszközzé válnak« és hogy az »alaptudomány jelentős részét bekebelezték a Las Vegas-i kaszinók«. Provokatív – mit gondol?

JI: Mivel azok a klinikai kutatások, amelyek hasznos eredményeket hozhatnának, a legtöbb állami finanszírozó figyelmét elkerülik, ezért nagy részben az iparra marad a támogatásuk. Az értékesítési és marketingosztályok a legtöbb vállalatban nagyobb hatalommal bírnak, mint a kutatási és fejlesztési osztályok. Ezért, a klinikai eredmények létrejöttének tervezése, a végrehajtása, az ezzel kapcsolatos jelentések készítése egyaránt egy reklámeszközzé válik. Az alapkutatásokkal kapcsolatban, ahogyan tanulmányomban elmagyarázom, a jelenlegi rendszer azokat a kutatókat támogatja, akik karrierük elsődleges fókuszát arra helyezik, hogyan szerezhetnének több forrást. Az ádáz verseny világában a még több finanszírozási forrás megszerzésének sikeressége számít igazán. Mivel az alapkutatások jelentős részének pénzügyi hozama bizonyíthatóan kiszámíthatatlan, az agresszív szerencsejátékosokat bátorítjuk. Sajnos e szerencsejáték célja nem az áttörő, nagy kockázatú felfedezések létrehozása, hanem e szerencsejáték egyszerűen a több pénz megszerzéséért folyik.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akinek van rálátása erre a területre az tudja, hogy igazat mondd.
Amikor feltűnik egy egy új vakcina mindig kikérem egy kutatóorvos ismerősöm véleményét a kockázati tényezőkről és megkérdezem, hogy ő beadatja-e a gyerekeinek vagy magának.
Eddig még nem bántam meg, hogy hallgattam rá.

Ez természetes. Amit nem lehet eladni, azon hiába kisérletezel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés