Kereskedelem és migráció: helyettesítők, vagy kiegészítők?

2017. november 28. 10:38

Branko Milanovic
globalinequality
Szimpatizálok egy határok nélküli világgal, de nem reális azt hinni, hogy ez önmagában kereskedelemmel, migráció nélkül elérhető.

„Még a legkedvezőbb és legvalószínűtlenebb konvergenciafeltevések esetén sem valószínű, hogy a jövedelmi különbségek kiküszöbölhetők. Ez viszont a migráció fontosságát jelenti. Ha egy határok nélküli kozmopolita világot akarunk elérni (amivel egyetértek, csak óriási politikai akadályait látom), a migráció rendkívül fontos. De amint a gazdasági migráció egyre több akadályba ütközik a gazdag országok felől (nem csupán xenofóbia, hanem gazdasági okok miatt is), egy a születések igazságtalanságától mentes világ ideája meghátrálni kényszerül.

Hogy egyértelművé tegyem, szimpatizálok egy határok nélküli világgal, de nem realis azt hinni, hogy ez önmagában kereskedelemmel, migráció nélkül elérhető. És ahogy kimondjuk, hogy »migráció«, már ki is nyitottuk Pandora szelencéjét, amely megmutatja, hogy a közelmúlt európai és amerikai választásai közel sem a fantázia szüleményei, hanem valóságosak. Tehát az új »intellektuális forradalmunknak« sokkal inkább a migráció és állampolgárság kérdéseit kell célozniuk, mint a szabad kereskedelmet. A szabad kereskedelem önmagában nem tudja megoldani a világ problémáit.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés