Közgazdasági mitológia

A három legnagyobb gazdasági mítosz, amely elrejti előlünk a valóságot

2017. november 26. 11:54

Tévesen gondolkodtunk a szabad piacról és a kormányról. Íme a három legnagyobb közgazdasági tévhit.

1. A munkahelyeket a gazdaság tőkeerős szereplői, vezérigazgatók, vállalatok, és a gazdagok hozzák létre, akiket emiatt alacsony adókkal kell rávenni, hogy még több munkahelyet teremtsenek. A valódi munkahelyteremtők ezzel szemben a középosztály és a szegények, akiknek a fogyasztása és költekezése arra ösztönzi a vállalatokat, hogy újabb munkahelyeket hozzanak létre. Ezért van szükség például a minimálbér emelésére vagy a középosztály adóinak csökkentésére.

2. Választanunk kell a „szabad piac” és a kormányzat között, ez a gazdaságpolitika alapvető kérdése. Ez tévedés, mert nem létezik olyan természetes fogalom, hogy szabad piac. A szabad piac mesterséges, nem pedig természetes képződmény, amelyet az államok hoztak létre, azok tartják fenn, és kényszerítik ki a működéséhez szükséges szabályokat. A szabad piac minden szabálya a kormányzaton múlik: hogy ki és meddig kaphat szabadalmi védelmet, hogy mely szereplők, milyen körülmények között, milyen következményekkel mehetnek csődbe, hogy milyen szerződéseket szabad megkötni, vagy éppen mekkora a „túl nagy” piaci erő. A kormányzat szabályai határozzák meg, hogy mekkora a vállalatok piacra való belépési költsége, de a piacról való kilépésnek is léteznek a maga forgatókönyvei, amelyektől nem lehet eltérni. A be- és kilépés között pedig a kormányzat működteti az infrastruktúrát, a piac fizikai színtereit.

3. Leginkább a kormányzat mérete miatt kell aggódnunk, mert a nagy állami szektor a leginkább káros a gazdaságra nézve. Ez is mítosz, mert valójában azon kell gondolkodnunk, hogy mire való a kormányzat. Sőt, épp a legnagyobb újraosztást megvalósító északi jóléti államok jelentik a mintát számos európai ország közgazdászai számára. Ha nagyvállalatok vagy nemzetközi intézmények megpróbálnak beavatkozni a politikába, akkor viszont minden döntés könnyen a dolgozók és a családok ellen fordulhat. Ez lenne a valódi probléma, nem a kormányzat mérete.

(Robertreich.org nyomán)
 

***
Ne maradjon le a legfontosabb gazdasági vitákról és legfrissebb elemzéseinkről! Kedvelje a Makronóm Facebook-oldalát ide kattintva

 

A bejegyzés trackback címe: https://makronom.mandiner.hu/trackback/30971