Mi, libertáriusok, nagyot tévedtünk az iskolai utalványokról

2017. november 23. 11:04

Megan McArdle
Bloomberg
A szabad iskolaválasztás reménye az volt, hogy a legszegényebb gyerekeknek ugyanazt az esélyt adjuk meg, mint azoknak, akik jómódú családban születtek.

„A szülők számára könnyebb megfigyelni az iskolába járó diákok társadalmi-gazdasági helyzetét, mint megfigyelni az oktatás-nevelés minőségét. Nem olyan meglepő, hogy amikor a kutatók elemezték a New York-i állami iskolákat, akkor azt találták, hogy a szülők a többi diákot nézik meg elsősorban. A leendő iskolatársak számítanak igazán a döntésben.

Bár ez nem meglepő, attól még kiábrándító. Az iskolaválasztás reménye az volt, hogy a legszegényebb gyerekeknek ugyanazt az esélyt adjuk meg, mint azoknak, akik jómódú családban születtek. De a szülők abban a legérdekeltebbek, hogy távol tartsák gyerekeiket ezektől a szegény gyerekektől (legalábbis a többség), ezért e remény nem teljesíthető. Az oktatás minőségének fejlesztése viszont mindenkit gazdagabbá tesz.

Az iskolaválasztásnak más előnyei is lehetnek, például ösztönzi a magas jövedelmű szülőket, hogy a városaikban maradjanak, ahol jövedelmeik az adóalapot gyarapítják és forrást biztosítanak a probléma más típusú megoldásaihoz. És természetesen, ez a szülőknek több lehetőséget biztosít, ami önmagában is jó dolog. Többek között ezen okok miatt én továbbra is támogatom a szabad iskolaválasztást. De már nem táplálok olyan reményeket iránta, ahogyan régen tettem.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kommentekben több a hasznos infó, mint magában a cikkben.

Pl.:

"I think far too much assumptions are being made about parents being racists classist a-holes. How about we spend more time putting massive social pressure on the disruptive students and their parents to start giving a darn?"

A szerző libertárius álláspontot látszik képviselni, azaz nagyon piacpárti (ilyen értelemben jobboldali), pont a beavatkozó-szabályozó államban bízó baloldali - Amerikában 'liberals' - álláspont ellenében.

Megint egy nagy okosságot olvashattunk!
Agyament ötleteikbe fognak egyszer bele bolondulni!
Miért nem a saját példával járnak elől? Melyik ilyen "libertáriusnak" jár együtt iskolába, mondjuk cigány gyerekekkel?
Ne hülyéskedjünk már! Egy alkesz, elvált maffiózó - feleség az oviba nem engedte együtt járni a csemetéjét!
(Osztán végül mégis a saját "családi TV-jéből " rúgták ki).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés