GDP-növekedés

Lassult a gazdasági növekedés az OECD-országokban a harmadik negyedévben

2017. november 20. 21:35
Lassult a gazdasági növekedés negyedéves összevetésű üteme a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban július-szeptemberben. Magyarország gyorsabban növekszik, mint az OECD átlaga.

Az OECD 35 tagországában negyedéves összevetésben 0,6 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP) július-szeptemberben, szemben a második negyedévben mért 0,8 százalékkal – derült ki az OECD honlapján hétfőn közzétett előzetes adatokból.

Az Európai Unióban és az euróövezetben egyaránt kis mértékben, 0,7 százalékról 0,6 százalékra mérséklődött a növekedés üteme. Az OECD hét legnagyobb gazdasága közül jelentősen lassult a növekedési ütem Japánban, 0,6 százalékról 0,3 százalékra. Enyhe visszaesést mértek az Egyesült Államokban, 0,8 százalékról 0,7 százalékra mérséklődött az ütem, valamint Franciaországban, ahol 0,6 százalékról 0,5 százalékra esett vissza a növekedés. 

Nagy-Britanniában enyhén, 0,3 százalékról 0,4 százalékra emelkedett a GDP-növekedés üteme, Olaszországban és Németországban egyaránt 0,2 százalékponttal, 0,5 százalékra, illetve 0,8 százalékra gyorsult a növekedés negyedéves összevetésű üteme. 

Éves összehasonlításban 2,6 százalékkal gyarapodott az OECD-országok gazdasága, gyorsult az első negyedévi 2,1, illetve a második negyedévi 2,4 százalékhoz képest. Az Európai Unióban 2,4 százalékról 2,5 százalékra, az eurózónában pedig 2,3 százalékról 2,5 százalékra erősödött az ütem.

A hét legnagyobb gazdaság közül Németország (2,8 százalék), az Egyesült Államok (2,3 százalék) és Franciaország (2,2 százalék) dicsekedhet a legerősebb növekedéssel. 

OECD országok GDP-növekedése 2017 harmadik negyedévében (százalékos változás az előző negyedévhez képest, szezonálisan igazítva)

Forrás: OECD


Az OECD adatai szerint Magyarországon január-márciusban 1,3 százalékkal, április-júniusban 0,9 százalékkal, július-augusztusban pedig 0,8 százalékkal növekedett a gazdaság az előző negyedévhez képest. Éves összevetésben az első és a harmadik negyedévben egyaránt 3,9 százalékkal, a másodikban pedig 3,7 százalékkal bővült a GDP. 

Hazánk növekedése ezzel jelentősen megelőzi a főbb nyugati gazdaságokat, illetve a G7 országok, az unió és az OECD országok átlagát is.

(MTI, Makronóm)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés