Lobbisták

Hiába lobbizott, kitiltották az Európai Parlamentből az amerikai biotechnológiai céget

2017. november 17. 11:29
Kitiltották a Monsanto amerikai mezőgazdasági vállalat lobbistáit az Európai Parlament épületéből, mivel a cég nem volt hajlandó részt venni egy a tevékenységét vizsgáló parlamenti kihallgatáson. A vállalat terméke rákkeltő lehet, és hamarosan betilthatják az unióban.

Minden parlamenti párt támogatta a Monsanto kitiltását októberben, miután a cég nem működött együtt az általa gyártott glifozáttal kapcsolatos vizsgálatokban. A vegyszer egy jól ismert és elterjedt gyomirtó, amely az utóbbi években viták kereszttüzébe került: egyes kutatások szerint az élelmiszereken keresztül az emberi szervezetben rákkeltő lehet. A cég legfontosabb terméke a RoundUp gyomirtó, amely szintén glifozátot tartalmaz, a gyanú szerint pedig a vállalat igyekezett befolyásolni az uniós vizsgálatokat, hogy továbbra is forgalmazhassa e termékét. A zöldpárt elnöke, Philippe Lamberts úgy látja, hogy elvesztik jogaikat azok a lobbisták, akik figyelmen kívül hagyják a demokrácia szabályait, és az amerikai vállalatoknak is el kell fogadniuk az Európai Parlament demokratikus kontrollmechanizmusait.

Ahogy korábban a Monsanto alelnöke, Philip Miller kifejtette, aggasztó az Európai Parlament által irányított folyamat átpolitizált jellege, amelynek tudományos alapokon kellene állnia, de amelyet eltérített a populizmus. Martin Pigeon, a lobbistákat figyelő Corporate Europe Observatory szóvivője szerint viszont rendkívül

fontos, hogy a Monsanto hihetetlen arroganciája valós következményeket vonjon maga után. 

A vita azért lángolt fel, mert a RoundUp termék uniós forgalmazásának engedélye 15 évre szólt és 2016-ban lejárt. Bár az Európai Bizottság tavaly ideiglenesen meghosszabbította az engedélyt, eközben folyamatos vizsgálatok folynak. E vizsgálatokat igyekezett a vállalat az előnyére befolyásolni, ha már a közvélemény ellenségessé vált: kétmillióan írták alá Európában a termék betiltását kívánó petíciót.

Az Európai Parlament most azt javasolja a Bizottságnak, hogy az engedélyek meghosszabbítása helyett tiltsák be a termék háztartási használatát, majd 2022-ig a mezőgazdasági alkalmazását is. Az uniós tagállamok október 25-i szavazását elhalasztották az ügyben, mert több tagállam ellenezte az engedély megújítását, azóta azonban nem született döntés.

Míg a Bizottság meghosszabbítaná az engedélyt az unióban, addig számos ország ellenzi azt. A szer engedélye decemberben lejár, így a következő hetekben ki kell derülnie, hogy milyen döntés jön az ügyben.
 

***

Ne maradjon le a legfontosabb gazdasági vitákról és legfrissebb elemzéseinkről! Kedvelje a Makronóm Facebook-oldalát ide kattintva

 

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kérdezd meg Navracsicsot...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés