Kitörés a periféria státusából

2017. november 17. 14:43

Az nem lehet, hogy erős magyar cégként még mindig csak a szocializmusból néhány szerencsésen átmentett nagyvállalatot tudunk felmutatni.

2017. november 17. 14:43
Becsey Zsolt

„Ha nem indulunk el azon az úton, hogy a versenyképességet nem mesterséges leértékelési politikával helyettesítjük, akkor odajutunk, mint az euróövezet déli perifériája, amely nem tudta ennek hiányát megemészteni, nem készítette fel a gazdasági és társadalmi szereplőit ennek a fegyvernek a kiiktatására és helyette más, aktív versenyt növelő tényezők mobilitására.

Ehhez kell az EU-tól további pluszforrásokat kérni, amit szintén csak a versenyképesség erősítésére – a kkv-­k segítésére a fejlesztésekben és azok adaptálásában – kell felhasználni. Sokat segítene az is, ha drasztikusabb adósságcsökkentéssel tudnánk a még mindig magas kamatkiadásainkat mérsékelni, és így ezt a pénzt – ami jelentős részben még mindig külföldi kézbe vándorol – inkább itthon tudnánk tartani. Ehhez kell társulni a magyar tulajdonú cégek megerősödése és regionálissá tétele ügyé­ben tett lépéseknek, képzésekkel erősíteni bennük a külpiacra nyitás lehetőségével való barátkozást. Legalább a Kárpát-medencei kilépésükben kell egy komoly áttörés.

Az nem lehet, hogy erős magyar cégként még mindig csak a szocializmusból néhány szerencsésen átmentett nagyvállalatot tudunk felmutatni, és az új Magyarország ilyet kinevelni vagy magyar kézben megtartani csak kevésbé tud. Márpedig a cégmenedzselési képességet csak így tarthatjuk a kezünkben, ami az egyedüli út a hazai tőkefelhalmozáshoz.

Itthon csak olyan középvállalat-erősítő politikát érdemes követni, ami jó eséllyel megteremti a nemzetközi versenyképességet is ebben a kicsi és gazdaságilag nyitott országban.

Sok általam érintett kérdésben már van szakmai, sőt időnként politikai nézetazonosság. Remélhetőleg a végrehajtásban is lesz bennünk erő arra, hogy ehhez tudjunk nemcsak igeneket, hanem nemeket is mondani.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2018. augusztus 14. 02:51
A pufajkás , az elcsalt 2002-es választás után habzó szájjal verte az asztalt, hogy "nekünk kell az Eu-ba vezetni az országot"! Itt a következménye, az elprivatizált MÁV, gépipar, járműgyártás, cukoripar. Kell ennél több, hogy egy országot eladjanak az Eu-nak, hogy ott a lehető leggyengébb feltételekkel "befogadjanak". Feladva a termelést és a piacot. Kész csoda, hogy egy lenullázott Magyarországból 2010 óta itt tartunk. Későn ébredt a magyar, de legalább felismerte, hogy csak a Fidesz!
istvánkeve
2018. január 29. 21:36
Becsey Zsolt víziója valóban tiszteletre méltó. Erröl jut eszembe Helmut Schmidt tanácsa: "Akinek víziója van, menjen orvoshoz". Vajon szán erre Becsey idöt ?
istvánkeve
2018. január 29. 21:36
"Ehhez kell az EU-tól további pénzforrásokat kérni, . . . ." Még csak meg sem kérdöjelezi, hogy a szervezet amelyik ezt a feladatot el kellene hogy lássa, esetleg talán hibásan müködik? A "vissza nem térítendö támogatások rendszere" lehetséges hogy a nem odavalóknak ad "fejlödési lehetöséget" az ország kárára ?
xoltan
2018. január 29. 21:34
Ugy nehez lesz megoldani a problemat, hogy a haversag (helyes politikai iranyultsag) tobbet szamit a ratermettsegnel, es a legnagyobb megrendelo elore leosztja a palyazatokat. Verseny nelkul, anelkul hogy azt is hagyjatok elni aki nem a ti kutyatok kolke, ez nem fog menni. Ezen lehet keseregni, csak alsagos. Ki kene mar rakni a "nem eleg hogy fideszes vagy" tablat. Ez lenne az elso lepes, de meg idaig sem jutottak el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik