Az afrikai vállalkozó leszámol a tévhitekkel – erre lenne szükség a kontinens fejlődéséhez

2017. november 16. 14:10
Mikrohitelek helyett munkát! A kis vállalkozóknak adott kis kölcsönök helyett egy-egy nagyvállalat felemelkedését kell támogatni Afrikában. Le kell számolni a romantikus tévhittel, miszerint minden szegény afrikai emberben egy potenciális vállalkozó rejlik – tanácsolja az afrikai vállalkozó. Vajon a november végi EU-Afrikai Unió csúcsértekezleten is így vélekednek majd?

Lehet száz dollárt adni minden szegénynek egy kecskére. Vagy lehet mindezt egy-egy afrikai nagyvállalat felépítésére fordítani. Az utóbbi az igazán hasznos – véli az üzletember. Vajon a gyakorlatban is teret nyer majd e megközeltés?
 

Tanácsai különösen aktuálisak most, amikor az Európai Parlament a november végi EU-Afrikai Unió csúcsértekezletre készül. Gazdasági, migrációs és társadalmi problémák, valamint az elhúzódó válságok együttes hatása új válaszokat és jobb együttműködést igényel az Afrikai Unió és az EU között, valamint új lendületet kell adni Afrika fejlődésének – mondták az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésükön elfogadott állásfoglalásukban csütörtökön.

Az EP-képviselők az afrikai országok ellenálló képességének megerősítésére irányuló új EU-Afrika stratégiát javasoltak, amely szerint őszinte párbeszédre van szükség a felelősségteljes kormányzás, a demokrácia, a jogállamiság, az emberi jogok és a korrupció elleni küzdelem előmozdításáról.

Javaslatuk szerint az uniónak fokoznia kell az európai békére és védelemre irányuló intézkedéseit szoros együttműködésben az afrikai és nemzetközi partnerekkel. Az EU-nak jelentősebb segítséget kellene nyújtania az afrikai partnerországok számára a mezőgazdaság, a kisüzemi gazdálkodók, a nemzeti oktatási rendszerek és az éghajlatváltozás elleni küzdelem terén.

Arra szólították fel az uniós tagállamokat, tegyenek eleget a növekedést és az afrikai partnerországok munkahely-teremtési programjaikat segítő uniós vagyonkezelői alap finanszírozására vonatkozó ígéreteiknek és tartózkodjanak attól, hogy a fejlesztési támogatást a migrációs ügyekben folytatott együttműködéstől tegyék függővé.

Az Európai Unió november végén tart kétnapos EU-Afrikai Unió csúcsértekezletet az elefántcsontparti Abidjanban. A sorrendben ötödik csúcstalálkozón az afrikai és az európai uniós vezetők megvitatják a két kontinens közötti kapcsolatok jövőjét, azon belül is a hangsúlyt az ifjúságba való beruházásra helyezve. A csúcstalálkozó résztvevői emellett az EU-Afrika partnerség olyan prioritásairól tárgyalnak majd, mint a béke és biztonság, a kormányzás – ideértve a demokrácia, az emberi jogok, a migráció és a mobilitás kérdését –, a beruházás és kereskedelem, készségfejlesztés és a munkahelyteremtés, megerősítve ezzel a két kontinens közötti politikai és gazdasági kapcsolatokat.

(MTI nyomán)

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés