A globális értékláncok helyett a jövő a digitális szolgáltatásoké

2017. november 16. 21:23

Egyre inkább az a trend, hogy a multik és más cégek is visszahozzák a termékek gyártását, a szolgáltatások kiépítését a fogyasztók közelébe.

2017. november 16. 21:23
Cséfalvay Zoltán

A globális értékláncok helyett a jövő a digitális szolgáltatásoké – mondta Cséfalvay Zoltán, Magyarország OECD és UNESCO melletti Állandó Képviseletének nagykövete a Joint Venture Szövetség (JVSZ) csütörtökön tartott üzleti ebédjén Budapesten. 

Cséfalvay Zoltán kiemelte: a globalizáció hosszú, több kontinensre kiterjedő termelési láncokat épített ki, a világ azonban napjainkban a digitalizáció felé fordul, ami jelentős változásokat idéz elő a világgazdaságban. Szerinte az ipari és más típusú robotok, a 3D nyomtatás, a Big Data eljárás átalakítja a termelésről vallott hagyományos elképzeléseket, a jövőben az eszközök tulajdonlása helyett azok használata kerül előtérbe. Cséfalvay Zoltán rámutatott: a globális értékláncok kiépítése során a cégek elsősorban a termelési költségeket (vagyis a munkaerő, és más típusú költségeket) vették figyelembe, ezért nagy területre, akár különböző kontinensekre kiterjedő cégláncokat hoztak létre, most egyre inkább az a trend, hogy a multik és más cégek is visszahozzák a termékek gyártását, a szolgáltatások kiépítését a fogyasztók közelébe.

Kiemelte: a jövőben a 3D nyomtatás „verhetetlen”  lesz az egyedi termékek előállításában, már csak azért is, mert ugyanazt a terméket, árucikket a 3D technológia segítségével kevesebb alkatrésszel is elő lehet majd állítani. Úgy ítélte meg: a valódi fordulatot a termelésben a digitalizáció hozza el, mert annak elterjedésével a hozzáadott értékek szerepe, fontossága nagy mértékben megugrik majd. 

Ha a vezető nélküli autók elterjednek, ami Cséfalvay Zoltán szerint már nem a távoli jövő, akkor az önvezető gépkocsikban a hozzáadott értéket képviselő szoftverek az autók értékének mintegy 40 százalékát képviselhetik, és a közlekedésszervezés további 20 százalékot jelent majd. Napjainkban a hozzáadott érték legfeljebb 30 százalékot ad a személyautók értékéből – fűzte hozzá. 

Cséfalvay Zoltán szerint az Ipar 4.0 lényegében az új technológiák együttes alkalmazása, ebben a startup vállalkozások, a digitális szolgáltatók, a kutató-fejlesztő intézetek és az egyetemek játsszák a vezető szerepet, jelölik ki az új irányokat.

A nagykövet arra hívta fel a figyelmet, hogy ezzel párhuzamosan új gazdaságszervezési elvek kezdenek elterjedni, uralkodóvá válni a világgazdaságban. Cséfalvay Zoltán erre példaként azt hozta fel, hogy az ókori világ óta gyakorolt elv, az „oszd meg és uralkodj” helyébe a „kapcsold össze és uralkodj”  elve lép, amelyet a Facebook tovább fejlesztett, termelésre alkalmazott változatának is lehet tekinteni.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szárnyathy Géza
2017. november 20. 17:53
Muhaha. Ostoba jövőfetisizmus.
brekker
2017. november 20. 17:37
Azt értem persze, hogy nem mi fújjuk a passzátszelet, de azért nem kellene digitális mennyországról fantáziálni.
brekker
2017. november 20. 17:32
Nem igazán értem, hogy miért kellett meghaladni a 3x8 józanságát.
brekker
2017. november 20. 17:23
" És mégis - mégis fáradozni kell. Egy újabb szellem kezd felküzdeni, Egy új irány tör át a lelkeken: A nyers fajokba tisztább érzeményt S gyümölcsözőbb eszméket oltani, Hogy végre egymást szívben átkarolják, S uralkodjék igazság, szeretet. Hogy a legalsó pór is kunyhajában Mondhassa bizton: nem vagyok magam! Testvérim vannak, számos milliók; Én védem őket, ők megvédnek engem. Nem félek tőled, sors, bármit akarsz. Ez az, miért csüggedni nem szabad. Rakjuk le, hangyaszorgalommal, amit Agyunk az ihlett órákban teremt. S ha összehordtunk minden kis követ, Építsük egy újabb kor Bábelét, Míg oly magas lesz, mint a csillagok. S ha majd benéztünk a menny ajtaján, Kihallhatók az angyalok zenéjét, És földi vérünk minden csepjei Magas gyönyörnek lángjától hevültek, Menjünk szét mint a régi nemzetek, És kezdjünk újra tűrni és tanulni."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik