Növekedés iparosodás nélkül?

2017. november 13. 09:54

Az ipari szektor az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb szakképzettséget igényel.

2017. november 13. 09:54
Dani Rodrik

„A gyártási szektor három okból is az alacsony jövedelmű országok gazdasági fejlődésének hatékony »mozgólépcsőjévé« vált. Először, viszonylag könnyű volt a külföldi technológiát felszívni és nagy termelékenységű munkahelyeket létrehozni. Másodszor, az ipari állások nem igényeltek túl sok készséget: a mezőgazdasági dolgozókat kevés többletképzéssel lehetett beállítani az ipari termelésbe. Harmadszor, a keresletet nem korlátozták az alacsony hazai jövedelmek: a termelés gyakorlatilag határok nélkül kiterjedhetett az exporton keresztül.

De a dolgok változóban vannak. Már jól alátámasztott, hogy az ipari szektor az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb szakképzettséget igényel. A globalizációval párhuzamosan ez nagyon megnehezítette az újonnan belépők számára az ipari világpiacra való betörést és megismételni az ázsiai ipari szupersztárok sikerét. Néhány exportőrt kivéve a fejlődő országok az ipar túl korai leépülését élték át. Úgy tűnik, mintha az alulmaradó országokat elzárták volna a mozgólépcsőtől.”

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2018. április 27. 09:22
Nálunk az EU-ba lépés feltétele volt a hazai ipar teljes leépülése. Most újjáépíteni sokkal nehezebb.
brekker
2017. november 20. 16:20
Na ugye! Küzdünk, mint disznó a mozgólépcsőn.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik