Így alakítja a Koch család az amerikai gazdaságpolitkát

2017. november 8. 10:31
A Koch-finanszírozású akadémiai programok és agytrösztök professzorai ontják magukból a piaci deregulációt támogató tanulmányokat.

„Ritka eset, hogy egy szövetségi ügynökség nyilvánosan megtámad egy másikat, de az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma hétfőn kiadott egy 18 oldalas jelentést, szigorú kritikával illetve a pénzügyi szolgáltatások fogyasztóit védő hatóság által javasolt döntőbíráskodási szabályt. Ez megakadályozná, hogy a pénzügyi intézmények ellehetetlenítsék a fogyasztói szerződésekből eredő csoportos kereseteket a vásárlók részéről. Hogy alátámassza érvelését, a hivatal olyan tanulmányra hivatkozott, amely egyik szerzője a George Mason Egyetem jogászprofesszora, aki számos olyan egyetemi központnak dolgozik, amelyet a milliárdos szabadpiaci hittérítő és szélsőjobboldali politikai adományozó, Charles Koch finanszíroz.

Koch és fiatalabb testvére David – aki egy óriási energiaipari konglomerátummal rendelkezik – társadalmi változást célzó stratégiája érdekében olyan professzorokat és programokat finanszíroz, amelyek a libertárius hitrendszerükkel és üzleti érdekeikkel is egyeznek. A Koch család alapítványai, elsődlegesen a Charles Koch Foundation (CKF) több, mint kétszázmillió dollárt adományozott több száz amerikai iskolának és egyetemnek az elmúlt évtizedekben, általában szabadpiaci intézetek és programok számára. A hetvenes évek óta a Koch család az akadémiai szférát használta arra, hogy a fiatalok gondolkodását formálja és hogy hitüket támogató tudományos munkák szülessenek; agytrösztöket pénzeltek, hogy újracsomagolják ezt a munkát könnyen fogyasztható szakpolitikai javaslatokká, és érdekérvényesítő csoportokat finanszíroztak, hogy népszerűsítsék javaslataikat, illetve nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra, hogy elfogadják azokat. (...)

A Koch család nyilvánvalóan nyert a pénzügyi piacok deregulációjának köszönhetően. A Dodd-Frank törvény és a pénzügyi szolgáltatások fogyasztóit védő hatóság közvetlen veszélyt jelent a Koch Industries befektetési stratégiájára, a Koch-finanszírozású akadémiai programok és agytrösztök professzorai ontják magukból a piaci deregulációt támogató tanulmányokat.”

 

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés