Halloween van, de az eurózóna gazdasági növekedése senkit sem rémisztett meg

2017. október 31. 18:50
A harmadik negyedévben a várakozásoknak megfelelően 0,6 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest az euróövezet és az Európai Unió bruttó hazai terméke (GDP) az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közzétett jelentése szerint.

Az Eurostat előzetes adatai szerint az euróövezet 19 tagállamának és az Európai Unió 28 tagállamának a bruttó hazai terméke egyaránt 0,6 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest. 

A második negyedévben az euróvezetben és az EU-ban is 0,7 százalékos volt a negyedéves GDP-növekedés. A második negyedévi GDP-növekedést az Eurostat felülvizsgálat után 0,6 százalék növekedésről módosította 0,7 százalék növekedésre.

Éves bázison szezonális kiigazítással mindkét régióban 2,5 százalék volt a harmadik negyedévben a GDP-növekedés, míg például Nagy-Britanniában csak 1,5 százalékos volt ez az érték.     

Az évesített GDP-növekedés a második negyedévben az euróövezetben 2,3 százalék, az EU-ban 2,4 százalék volt.

Az uniós munkanélküliségi ráta a legalacsonyabb értékére süllyedt 2009 óta, a fogyasztói költések és a beruházások fellendülésével párhuzamosan. Franciaország erős teljesítménye sokat segített az uniós növekedés elérésében. Érdekesség, hogy a kanadai gazdaság ugyanakkor stagnált augusztusban.

„Lehet, hogy Halloween van, de a mai növekedési adatokban semmi ijesztő nincs” – fogalmazott Kathleen Brooks, a City Index elemzője.

 

(MTI, Guardian nyomán)

***

Ne maradjon le a legfontosabb gazdasági vitákról és legfrissebb elemzéseinkről sem! Kedvelje a Makronóm Facebook-oldalát ide kattintva

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés