Halloween van, de az eurózóna gazdasági növekedése senkit sem rémisztett meg

2017. október 31. 18:50

A harmadik negyedévben a várakozásoknak megfelelően 0,6 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest az euróövezet és az Európai Unió bruttó hazai terméke (GDP) az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közzétett jelentése szerint.

2017. október 31. 18:50
null

Az Eurostat előzetes adatai szerint az euróövezet 19 tagállamának és az Európai Unió 28 tagállamának a bruttó hazai terméke egyaránt 0,6 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest. 

A második negyedévben az euróvezetben és az EU-ban is 0,7 százalékos volt a negyedéves GDP-növekedés. A második negyedévi GDP-növekedést az Eurostat felülvizsgálat után 0,6 százalék növekedésről módosította 0,7 százalék növekedésre.

Éves bázison szezonális kiigazítással mindkét régióban 2,5 százalék volt a harmadik negyedévben a GDP-növekedés, míg például Nagy-Britanniában csak 1,5 százalékos volt ez az érték.     

Az évesített GDP-növekedés a második negyedévben az euróövezetben 2,3 százalék, az EU-ban 2,4 százalék volt.

Az uniós munkanélküliségi ráta a legalacsonyabb értékére süllyedt 2009 óta, a fogyasztói költések és a beruházások fellendülésével párhuzamosan. Franciaország erős teljesítménye sokat segített az uniós növekedés elérésében. Érdekesség, hogy a kanadai gazdaság ugyanakkor stagnált augusztusban.

„Lehet, hogy Halloween van, de a mai növekedési adatokban semmi ijesztő nincs” – fogalmazott Kathleen Brooks, a City Index elemzője.

 

(MTI, Guardian nyomán)

***

Ne maradjon le a legfontosabb gazdasági vitákról és legfrissebb elemzéseinkről sem! Kedvelje a Makronóm Facebook-oldalát ide kattintva

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2018. április 27. 09:23
Most spanyol konfliktus, Merkel botránykormány, Macron hülyesége és a migránsáradat költségei ezt a parányi fejlődést is vissza fogják lökni.
navis praetoria
2018. január 04. 02:26
Be kell hozni az összes afrikait Európába és fel kell venni őket a svéd szociális rendszerbe, attól még jobban fog dübörögni a gazdaság.
Dénia
2017. november 05. 06:33
El sem olvastad?
SilentBob
2017. november 03. 18:19
Nincs halloween.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik